Home » Reportage
gebruikte volkswagen

Volkswagen Golf, een van de meest geproduceerde auto’s

De Duitse autofabrikant Volkswagen is natuurlijk bekend geworden dankzij de beroemde Volkswagen Kever. In de jaren ’70 was de autofabrikant op zoek naar een waardige opvolger van de Kever. In 1974 rolde die van de band: de Volkswagen Golf. In de daaropvolgende jaren oversteeg het succes van de Golf dat van de Kever.

De eerste Volkswagen Golf

De eerste Golf reed in 1974 de fabriek uit. Het nieuwe model was voor het Duitse automerk een behoorlijke breuk met het verleden. Tot dan toe had het merk altijd auto’s ontworpen met de motor achterin. De Volkswagen Golf kreeg de motor voorin. Ook de motor zelf was anders dan de andere motoren die Volkswagen in haar eerdere auto’s had gestopt. De oude motoren waren allemaal luchtgekoeld, maar de motor van de Golf was uitgerust met waterkoeling.

Eerste hatchback?

Die technische verandering bleek een succes. De motor presteerde goed. Een speciale sportieve versie die in 1975 op de markt kwam, de GTI, haalde in negen seconden de honderd kilometer per uur en had een topsnelheid van 182 kilometer per uur. Voor die tijd bijzonder goede prestaties. Ook de indeling van de auto, waarbij de bagageruimte toegankelijk was vanaf de passagiersstoelen, en via een deur aan de achterkant was populair. Het idee van deze hatchback constructie was voor de oorlog al bedacht door Franse autofabrikanten, maar de Golf werd zo populair dat het model daardoor de reputatie kreeg van de eerste hatchback.

Zeven generaties met innovaties en verbeteringen

Een andere belangrijke bijdrage aan het succes van de Golf is dat Volkswagen het model met z’n tijd mee liet gaan en ruimte gaf aan nieuwe innovaties waarmee de auto bijvoorbeeld zuiniger werd gemaakt. Dat bleek bijvoorbeeld tijdens de oliecrises een belangrijke succesformule.

Inmiddels zijn er zeven generaties van de Volkswagen Golf uit de fabriek gereden en aan het einde van het tweede decennium van de 21e eeuw moet de achtste generatie gepresenteerd worden. het succes van de Volkswagen Golf blijkt ook uit het feit dat veel andere modellen van Volkswagen gebaseerd zijn op de constructie van de Golf. Zo is de New Beatle -de terugkeer van de succesvolle kever- gebaseerd op het onderstel van de Golf.

GTI-treffen

De beste graadmeter van het succes is natuurlijk de populariteit van het model onder de consumenten. Dat het model Golf populair is blijk ook uit de passie die veel Golf-bezitters voor voertuig hebben. Al in 1982 werd in Oostenrijk het GTI-treffen georganiseerd. Een festival voor Volkswagen Golf-bezitters. Dat festival is inmiddels uitgegroeid tot een evenement waar honderdduizenden autoliefhebbers op afkomen.

De Golf blijft nog even

Inmiddels ligt de nieuwste en modernste generatie Golf op de tekentafels. Autokenners verwachten dat dat dat een echte 21e-eeuwse auto wordt, waarbij software de automobilist helpt met rijden en de motor zo schoon en zuinig mogelijk wordt gemaakt. Desondanks zal het compacte karakter van de auto, altijd bewaard blijven. Show je als liefhebber op het GTI-treffen toch liever een ouder model? Dan kun je op internet altijd een gebruikte Volkswagen kopen.

 

Afbeelding:

Partners: 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.