Home » Reportage
Kerstpakket geschiedenis soldaten

Waar komt het Kerstpakket vandaan?

Zo tegen het einde van het najaar zie je veel mensen met grote dozen rondlopen. Vaak allemaal werknemers die met hun kerstpakket op weg zijn naar huis. Veel werkgevers geven rondom kerst hun werknemers namelijk een cadeautje; een kerstpakket. Maar hoe is die traditie ontstaan?

Luxe eten voor boerenknechten

Hoewel de laatste jaren kerstpakketten steeds gevarieerder worden, zijn traditionele kerstpakketten vaak gevuld met luxe etenswaren. De gewoonte om eten uit te delen met kerst stamt uit de negentiende eeuw. Toen was luxe eten voor veel arbeiders onbetaalbaar. De traditie begon bij knechten die bij boeren inwoonden. Met de kerstdagen konden zij naar huis om de kerst met familie door te brengen. Als dank voor de gedane arbeid en om het kerstfeest extra luister bij te zetten, kregen de knechten vaak een mand voedsel mee. Ambachtslieden namen dit over en gaven hun gezellen en ander personeel eveneens kerstgeschenken mee.

Kerstpakketten in heel Nederland

In het begin bevatten kerstpakketten voornamelijk eten en drinken. Later werden er ook kleine cadeautjes aan toegevoegd. Steeds meer bedrijven namen de gewoonte over om hun werknemers aan het einde van het jaar met een kerstpakket te bedanken voor hun inzet. Zo verspreide het fenomeen zich over het hele land. Zelfs in Nederlands-Indië gelegerde soldaten kregen een kerstpakket. Het idee hierachter was dat iedere Nederlander met kerst een cadeau diende te krijgen. In het buitenland gestationeerde soldaten mochten hier geen uitzondering op vormen.

Steeds uitgebreider aanbod

Vandaag de dag leeft deze negentiende-eeuwse boerentraditie nog steeds voort. De samenstelling van de pakketten is in de loop der jaren echter wel steeds gevarieerder geworden. In het begin gaf de boer zijn knechten traditiegetrouw een boerenkaas, een worst en een fles wijn mee. Nu is het aanbod van cadeautjes een stuk uitgebreider. Daarnaast laten steeds meer werkgevers hun werknemers zelf hun eigen pakketten samenstellen. Zo valt de toenemende welvaart ook waar te nemen in de vorm van de kerstpakketten.

Bronnen:

afbeeldingen:

Ook interessant: 

Partners: 

Voor de leeuwen! Dierengevechten in de oudheid

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Wat merkten Nijmegenaren van Market Garden?

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.