Geen afbeelding beschikbaar

Geschiedenis van de Kerstborrel

Vorige week begon ik enthousiast te brainstormen over de uitwerking van het onderwerp: de Kerstborrel. Een jaarlijkse traditie waarbij de alcohol rijkelijk vloeit en de sappigste verhalen naar boven komen en blijven (“weet je nog vorig jaar tijdens de kerstborrel…?”).

Door Reinhilde van Aalderen

Borrelonderzoek

Ik dacht na over verschillende vraagstukken. Het jolig drinken met je naaste en minde naaste collega’s en leidinggevende, de etiquette – hoe veel promille drink je om gezellig te worden en te blijven? Hoe veel satéspiesjes mag je pakken en hoe veel bordjes huzarensalade schep je op? En natuurlijk het sociale aspect van de kerstborrel. Ga je wel of niet bij die ene collega aan de statafel staan of zoek je de popiejopie- collega’s op in de loungehoek?

Actualiteit

Door de gebeurtenissen van 19 december in Berlijn heeft het onderwerp een nare bijsmaak gekregen. Waar toost je op tijdens de kerstborrel van 2016? Vrede op aarde, een nieuw winstgevend jaar, of een sterkere organisatiecultuur ligt opeens niet meer zo voor de hand om collega’s toe te wensen. We worden met de neus op de feiten gedrukt dat het enkel bij wensen kan blijven. We weten niet of ze uitkomen, al doen we nog ons best. Het liefst zouden we willen dat de aanslagen in Syrië, Duitsland en Turkije gewoon fabels waren. Net als de roddels die ieder jaar ontstaan na een kerstborrel.

Geschiedenis van de kerstborrel

Het “borrelen” in de decembermaand kreeg in Europa en de VS pas in de 19e vorm zoals we het nu ongeveer kennen. Rijke families nodigden vrienden en kennissen uit om samen (voornamelijk alleen de mannen) te roken, te drinken en te toosten op een goede kerstperiode en het nieuwe jaar. Voornamelijk werd er in de winterperiode whisky en cognac geschonken. Bier was meer voor arme mensen. Vanaf de 20e eeuw was de kerstborrel ook voor de lagere klasse steeds meer weggelegd. Arbeiders kregen rond de kerstperiode een borrel na het werk als bedankje en als opwarmertje tegen de winterkou.

Hartverwarmend

Van het drinken met elkaar krijgen we een warm, barmhartig en gelukkig gevoel. We delen iets samen. Gevoelens, meningen, gedachten, drank en humor. Het drinken van alcohol tijdens de kerst en oudjaarsperiode is daarom al generaties lang een manier om elkaar via een klein gebaar een warm hart toe te dragen, stil te staan bij leuke en minder leuke gebeurtenissen die zich in die afgelopen 365 dagen afspeelden en vooruit te kijken naar de toekomst. Deze gedachte leeft nog steeds voort.

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Tijdperken: 

Karel de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

draken in de alpen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

vrouw amerika

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.