Home » Tips
200 jaar Rijksmuseum van Oudheden

200 jaar Rijksmuseum van Oudheden

Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden bestaat 200 jaar. In 1818 gaf Koning Willem I opdracht een museum voor oudheden op te richten, om zo invulling te geven aan het groeiende historisch besef. Om dit bijzondere jubileum te vieren heeft het Rijksmuseum van Oudheden een speciale tentoonstelling ingericht, waarin alle hoogtepunten van 200 jaar RMO worden uitgelicht. Van de oprichting door koning Willem I in 1818 tot woelige oorlogsjaren en wederopbouw tot wereldfaam.

Topstukken uit de geschiedenis van het RMO

De jubileumexpositie van het Rijksmuseum van Oudheden voert je langs de hele geschiedenis van het museum. Van de succesvolle eerste jaren waarin het nog jonge museum snel de collectie kon uitbreiden met aankopen en de vondsten van de eerste archeologische opgravingen in Nederland. Maar er is ook aandacht voor moeilijkere periodes, zoals tijdens de Tweede Wereldoorlog toen de collectie van het museum opgeslagen werd in bunkers in de duinen, terwijl de Nazi’s de collectie onderzochten om bevestiging voor hun rassenleer te vinden. Uiteraard is er ook aandacht voor de hedendaagse positie van het museum.

De tentoonstelling bestaat uit een mix van topstukken uit de eigen collectie, stukken die nog nooit tentoon zijn gesteld en stukken die in de afgelopen eeuwen naar andere musea zijn verhuisd, maar speciaal voor het jubileum even terugkeren naar Leiden.

Jubileumroute

Ook op andere plekken in het museum wordt aandacht besteed aan de verjaardag van het museum. Een speciale jubileumroute langs vijftig voorwerpen in andere zalen vertelt anekdotes en onbekende verhalen over die topstukken.

Speciaal jubileumboek

Ter gelegenheid van het jubileum wordt er ook een jubileumboek uitgegeven en in samenwerking met PostNL heeft het museum een bijzondere serie postzegels gemaakt. Ook zijn er het hele jaar door evenementen die het jubileum extra luister bijzetten.

Meer weten over de jubileumtentoonstelling in het Rijksmuseum van Oudheden? Kijk op de website voor alle evenementen en meer informatie over de jubileumtentoonstelling.

Meer inspiratie