Geschiedenis Magazine nr 4 van 2017

Dit nummer ligt sinds 26 mei in de winkel. Nooit meer een nummer missen? Neem dan nu een abonnement op Geschiedenis Magazine.

Met onder andere:

Nederlanders massaal op kruistocht 13e eeuw

Jaap van Moolenbroek
In 1217 voeren duizenden kruisvaarders uit de Lage Landen naar het Heilige Land. Hun aanvoerder was de Hollandse graaf Willem I. Over deze Vijfde Kruistocht doen vele verhalen de ronde waarin de Hollanders en Friezen een heldenrol vervullen. Zo verdreven ze de Moren uit het fort Al-Kasr, vlakbij Lissabon. En in Egypte speelden ze een belangrijke rol bij het beleg van Damiate. Haarlemse kruisvaarders (of waren het toch Friezen?) voeren daar met een zaagschip de ketting die de haven versperde aan diggelen.

Het léék onmogelijk. De tocht naar Chatham, 1667

Jurriaan Rigter
De Engelsen leunden 400 jaar geleden rustig achterover op de marinewerf bij Chatham. Toen verscheen totaal onverwacht de vloot van Michiel de Ruyter…

Humor in de Oudheid

Inger Kuin
Eer bewijzen aan de goden hoefde heus niet altijd plechtig en ernstig. De Grieken en Romeinen mochten lachen om Dionysus en Demeter!

De echte ‘Inglourious basterds’

Thijs van de Ven
De beroemde oorlogsfilm van Quentin Tarantino over Joodse spionnen achter de linies zat dichter bij de waarheid dan de regisseur zich realiseerde.

Militair genie Napoleon

Mike Harmsen
Napoleon was een geniaal militair strateeg. Kijk maar hoe hij in 1806 in de dubbelslag bij Jena en Auerstedt het trotse Pruisische leger vernederde.

Hollandse geldwolven

Gijs Rommelse
De bevolking van een ander land uitschelden voor eigen politiek gewin is niet van vandaag of gisteren. In de 17de eeuw gebeurde dit ook. Toen de Engels-Nederlandse oorlogen woedden, regende het beschuldigende pamfletten.

Duister verleden

Rémy Limpach
Hoe verwerkt een land zijn duistere verleden? Wij hebben Indonesië, Frankrijk heeft Algerije, Engeland de bloedig neergeslagen Mau Mau opstand. Geeft Duitsland het goede voorbeeld in de manier waarop het omgaat met de herinnering aan de Holocaust?

Heimwee naar de Habsburgers  

Rob Hartmans
Lange tijd stonden de Habsburgse keizers, een enkele uitzondering daargelaten, bekend als slome onbenullen, maar tegenwoordig krijgen ze een betere pers. Er is zelfs sprake van een zeker heimwee naar de Habsburgers. Is dat terecht?

Rebel in Mississippi

Chuck Riesz
Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) voerden gedeserteerde Zuidelijke soldaten in een bos in Mississippi een guerrillaoorlog tegen hun eigen troepen. Het is een mythe dat alle blanke Zuiderlingen loyaal meevochten voor het behoud van de slavernij.

De Tempelberg in 638

Piet Leupen
De Tempelberg in Jeruzalem is voor Joden, christenen én moslims gewijde grond. Deze heuvel is nu een van de strijdtonelen tussen Palestijnen en Israël. Hoe ging dat toen de stad in 638 door de Arabieren werd ingenomen?

De Kwestie:

Is de geschiedwetenschap te links? Jonge historicus neemt het op tegen migratiedeskundige Leo Lucassen.

Nieuw onderzoek naar de slavernij in Suriname

Bas Kromhout
Interview met Alex van Stipriaan, veteraan in het slavernij-onderzoek. Momenteel schrijft hij een publieksboek over Suriname.

Nieuwe boeken over Europa

Doeko Bosscher
Europa, weinig burgers zien het nog zitten. Maar hoe begon het ook weer? Churchill kwam in 1946 met een idealistisch en tegelijkertijd praktisch plan.

Rubriek Turkije

Erik-Jan Zurcher
Erdogan is niet de eerste die een Turks referendum probeerde te beïnvloeden.

Serie Grensgevallen

Jan Brauer
Ook binnen de familie moest je oppassen: door de Hitlerjugend verblinde fanatieke jongens gaven zonder pardon hun ouders aan. Grappen maken over de nazi’s was gevaarlijk.