Geschiedenis Magazine nr 2 van 2021
***Geschiedenis Magazine is partner van IsGeschiedenis***
Abonnees ontvangen dit nummer omstreeks 25 februari.
Abonnee worden?
Ja graag Geef Geschiedenis Magazine cadeau
Willem van Oranje privé
Femke Deen
We kennen Willem van Oranje als leider van de Opstand en als Vaders des Vaderlands. Maar hoe was hij privé – als zoon, als echtgenoot, als vader? Niemand kan dat verhaal beter vertellen dan Femke Deen, auteur van de geprezen biografie van Willems tweede vrouw Anna van Saksen.
München, 1939. De bom die Hitler op een haar na doodde
Anton van Hooff
Op 8 november 1939 vond in de Münchener Bürgerbräukeller de jaarlijkse herdenking plaats van de mislukte staatsgreep van 1923 die in deze bierhal was begonnen. De belangrijkste spreker: Adolf Hitler. Hij was minder lang van stof dan anders, want het mistte, dus moest hij met de trein in plaats van met het vliegtuig terug naar Berlijn. Zo ontkwam hij op een haar na aan de bomaanslag die de bierhal verwoestte en zeven nazi’s doodde. Een reconstructie.
Flavius Josephus overleeft een zelfmoordpact
Eelco Glas
Flavius Josephus was de chroniqueur van de Joodse opstand tegen Rome (66-70). Dat verhaal is interessant, maar niet zo interessant als het verhaal van Flavius zelf. Want deze telg uit een vooraanstaande Joodse priesterlijke familie kreeg te maken met vreselijke dilemma’s. Begonnen als opstandeling, kwam hij, nadat hij een zelfmoordpact had overleefd, uiteindelijk in Romeinse dienst, en dat wordt hem tot op heden nagedragen. Is dat terecht?
De Romanovs: altijd gedoe over de troonopvolging
Marc Jansen
Aan het begin van de zeventiende eeuw waren de Romanovs zo machtig geworden dat tsaar Boris Goedonov de familie verbande naar Siberië. Maar toen het land afgleed in burgeroorlog, grepen de bojaren in en kozen de piepjonge Michaël Fjodorovitsj Romanov tot tsaar. Michaël hoefde niet zo nodig, maar dat gold niet voor zijn nazaten. Die wilden zo graag dat er iedere keer weer gedoe was bij de troonopvolging.
Abonnees ontvangen dit nummer omstreeks 25 februari.
Abonnee worden?
JA GRAAG GEEF GESCHIEDENIS MAGAZINE CADEAU
De magie van het koningschap: middeleeuwse koningen beloofden genezing
Raoul Bauer
Vanaf de late Middeleeuwen werden koningen gezien als genezers die hun onderdanen door aanraking van hun kwalen af konden helpen. Met name bij scrofulose, een ziekte die zich kenmerkt door ontstoken lymfeklieren in de hals en zweren op de huid, konden de handen van de koning wonderen doen. De ziekte stond dan ook bekend als koningszeer. Hoe ontstond dit beeld van de koning als genezer? Kwam het van onderop, uit het volk, of werd het door de vorsten zelf gepropageerd? En waarom juist scrofulose?
22 maart 1951: Molukkers ontschepen in Rotterdam
Fridus Steijlen
Voor Trouw was het voorpaginanieuws: ‘Bij guur en somber weer, onder hagel- en natte sneeuwbuien begon vanochtend om 8 uur aan de Lloydkade te Rotterdam de ontscheping van het troepentransportschip Kota Inten.’ Dit schip bracht zeventig jaar geleden de eersten van in totaal 12.500 Molukkers naar Nederland. De ontvangst was even kil als het weer. Het zou ook maar tijdelijk zijn, dachten zowel Nederlanders als Molukkers. Een terugblik.
Galileo Galilei, de mens achter de mythe
Eleá de la Porte
Galileo Galilei stierf in 1642, maar hij is nog lang niet vergeten. Integendeel, hij wordt steeds weer herontdekt. Niet alleen in de wetenschap, maar ook in de jeugdcultuur is hij een rolmodel. Hoe komt dat?
WO II: de duikbotenoorlog
Ynskje Penning
Winston Churchill zei in zijn terugblik op de Tweede Wereldoorlog: ‘Het enige gevaar dat mij tijdens de oorlog werkelijk angst aanjoeg, waren de onderzeeboten.’ De vader van historica Ynskje Penning ervoer op een Britse tanker in de koude wateren bij Groenland aan den lijve wat een aanval van een U-boot inhield.
Maak kennis met Koning Kaas
Henk Slechte
Dat Hollanders bekend staan als kaaskoppen, hebben ze te danken aan spotprenttekenaars in de zuidelijke Nederlanden. Na 1815 gebruiken zij kaas als symbool voor Nederland of zijn koning, Willem I was Koning Kaas en zijn aanhangers waren ‘kaasgezinden’. De verhouding kwam in 1830 op scherp te staan.
En ook
- 1971: wat stond er in de eerste e-mail?
- 17e eeuw: de keiharde strijd om het nootmuskaatmonopolie
- Het succesverhaal van een iconische toko op de Wallen
Abonnees ontvangen dit nummer omstreeks 25 februari.
Abonnee worden?
Wilt u dit nummer nabestellen?
Of direct een abonnement nemen?
Of dit nummer in de winkel kopen?