Geschiedenis Magazine nr 3 van 2021

***Geschiedenis Magazine is partner van IsGeschiedenis***

Abonnees ontvangen dit nummer omstreeks 22 april.

Dit nummer van Geschiedenis Magazine niet missen, maar nog geen abonnee? Meld je aan vóór donderdag 8 april 16:00 u., dan krijg ook jij dit nummer huis!

Ja graag Ik geef geschiedenis magazine cadeau

Waarom stadhouder Maurits niet wilde trouwen

Arjan Nobel

We kennen stadhouder Maurits van Nassau vooral in zijn rol als legerleider. De hervormingen die hij doorvoerde, maakten van de Republiek een militaire grootmacht. En we kennen hem als staatsman, die lang nauw samenwerkte met Van Oldenbarnevelt. Tot de relatie verzuurde, met alle gevolgen van dien. Maar waar we eigenlijk nooit bij stilstaan: Maurits trouwde niet. Voor adellijke geslachten als de Nassaus, die vol inzetten op profijtelijke huwelijken, was dat hoogst ongebruikelijk. We weten dat Maurits het voortbestaan van de dynastie heel belangrijk vond, en hij had talloze minnaressen. Wat weerhield hem van een huwelijk? 

Krijgsgevangen in Engeland, 1652-1654

Gijs Rommelse

Dicht op elkaar gepakt op het stro, soms onder de blote hemel: het lot van Nederlandse zeelui die tijdens de zeeoorlog met de Engelsen krijgsgevangen waren gemaakt en in een speciale gevangenis op het Engelse platteland werden opgesloten, was volgens ooggetuigen ‘onuitsprekelijk ellendig’. Waarom behandelden de Engelsen hen zo slecht?

1798: de families van gevangen vissers moesten dóór

Martin Hendriksma

Eind 18e eeuw, de Nederlanden waren een vazalstaat van Frankrijk, was je zelfs als visser niet veilig voor Engelse kaapvaarders. Je schip werd geënterd en jij en je bemanningsleden verdwenen in een Engelse gevangenis. Hoe was dat voor de achterblijvers, de vrouwen en kinderen die ineens geen inkomsten meer hadden? Martin Hendriksma, bekend vanwege zijn boek en tv-serie over de Rijn, neemt ons mee naar het dorp Huisduinen, ten westen van Den Helder, in het jaar 1798.   

Het tragische leven van circusolifant Jumbo

Willem Oosterbeek

Wat buitenmaats groot is, krijgt het toevoegsel jumbo. Denk aan jumbojet. Waar komt dat toevoegsel vandaan? Van het Disney-olifantje Jumbo misschien? Bijna goed. We gaan terug naar de 19e eeuw, in de dierentuin van Londen woont een olifant die razend populair is, zeker bij kinderen, die op zijn rug ritjes mogen maken. Het land is dan ook te klein als de dierentuin toestemt in een goedbetaalde transfer naar het grote Amerikaanse circus Barnum & Bailey’s. De naam van de olifant? Jumbo.

Abonnees ontvangen dit nummer omstreeks 22 april.

Dit nummer van Geschiedenis Magazine niet missen, maar nog geen abonnee? Meld je aan vóór donderdag 8 april 16:00 u., dan krijg ook jij dit nummer huis!

Ja graag Ik geef geschiedenis magazine cadeau

Napoleon: wat gebeurde er na Waterloo?

Jos Gabriëls

Napoleon leek in 1814 veilig opgeborgen op Elba. Over dit minivorstendom mocht hij van de geallieerden als keizer regeren. Maar begin 1815 hield hij het er voor gezien: met een exponentieel groeiende troepenmacht trok hij naar Parijs. De Franse koning vluchtte, en vanaf 20 maart zat Napoleon weer op de troon. De ‘honderd dagen’ eindigden op het slagveld bij Waterloo. Tot zover niks nieuws. Maar wat gebeurde er direct na Waterloo? Hoe kregen de Engelsen Napoleon te pakken? Werd het een klopjacht? Had Napoleon nog ‘tricks up his sleave’? Waarom rekende hij op asiel in Londen?

De laatste Vestaalse maagd dooft het vuur

Wim Jurg

Aan het begin van het jaar 395 werd dan eindelijk het eeuwige vuur in de tempel van Vesta gedoofd. Het christendom werd staatsgodsdienst, de Vestaalse maagden en de priesters van de andere tempels stonden op straat, hun rituelen werden verboden. Waarom toen pas? Keizer Constantijn had zich immers tachtig jaar eerder al tot het christendom bekeerd.

Waarom bouwden de Verenigde Staten hun hoofdstad in een moeras?

Eduard van de Bilt

De regeringsgebouwen van de Amerikaanse hoofdstad waren begin dit jaar weer volop in het nieuws, tijdens de bestorming in januari en de inauguratie van president Joe Biden. Toen werd ook weer duidelijk hoe iconisch deze gebouwen zijn. Het regeringskwartier in Washington D.C. is ‘heilige grond’, niet alleen voor Amerikanen, maar voor een groot deel van de wereld. Hoe is dit aura ontstaan? Zat er een plan achter? Waarom kozen de Founding Fathers bijvoorbeeld niet voor New York, maar bouwden ze hun hoofdstad – net als tsaar Peter ooit deed – in een moeras?

SPECIAL TWEEDE WERELDOORLOG

  • Soldaat van Oranje landt een strand te ver. Hoe een vanuit Londen geleidde verzetsoperatie in de soep liep. Door Frans Becker en Tamara Becker
  • Op 10 mei 1940 vielen Duitse troepen Nederland binnen. Het beeld was dat de Duiters bij de inval geen militaire hulp van Nederlanders kregen, ook niet van NSB’-ers. Maar dat beeld klopt niet.  Door Jan Brauer
  • Ineens braken er opstanden uit in Sobibor en Treblinka. Himmler was panisch. Want het was niet de bedoeling dat algemeen bekend zou worden wat er gebeurde in de vernietigingskampen. Door Frank van der Elst  

Prins Willem loopt een blauwtje

Henk Slechte

Prins Willem van Oranje, de latere held van Waterloo, vond zijn verloofde, de Engelse prinses Caroline, een schoonheid, al had ze een onprettige stem en weinig verfijnde manieren. Caroline vond haar aanstaande ‘opvallend gewoontjes’ en deed er alles aan onder de verbintenis uit te komen. 

Een Vlaamse Robin Hood?

Eleá de la Porte

Jan de Lichte (1723-1748) was een zware jongen. In de omgeving van de Oost-Vlaamse stad Aalst overviel hij mensen in hun huizen, hij pleegde zelfs moorden. De grote Vlaamse schrijver Louis Paul Boon maakte van hem een schelm, maar vooral een idealist, een vrijheidsstrijder, een soort Robin Hood. Maar was hij dat ook?   

1840: de prins die Napoleon terugbracht naar Parijs

Thera Coppens

Napoleon stierf op 5 mei 1821 op Sint-Helena, een eiland in het zuiden van de Atlantische Oceaan, zo'n 2000 kilometer ten westen van de Afrikaanse kust. Hij werd begraven in een eenvoudig graf, maar de Fransen vergaten hem niet. De gewone man zag hem als een politiek genie, een glorieus vorst, én als een democraat die alleen oorlog voerde als het moest. Op zijn sterfdag werden massa’s bloemen gelegd bij de overwinningszuil op de Place Vendôme. De weinig populaire koning Louis Philippe wilde op dit sentiment meeliften en gaf in 1840 zijn derde zoon, Frans van Orléans, opdracht scheep te gaan en het stoffelijk overschot op te halen. Zijn reisverslag is fascinerend.

En ook

  • Wat het Habsburgse rijk ons kan leren
  • 1867: Hoe Dostojevski en Toergenjev net niet slaags raakten in Baden-Baden

Abonnees ontvangen dit nummer omstreeks 22 april.

Dit nummer van Geschiedenis Magazine niet missen, maar nog geen abonnee? Meld je aan vóór donderdag 8 april 16:00 u., dan krijg ook jij dit nummer huis!

Ja graag Ik geef geschiedenis magazine cadeau