Geschiedenis Magazine nr 5 van 2024

Cover GM 05 2024

Dit nummer van Geschiedenis Magazine ook ontvangen? Neem vóór donderdag 27 juni een abonnement, dan krijg ook jij dit nummer omstreeks 11 juli in de brievenbus!

JA GRAAG 

IK GEEF GESCHIEDENIS MAGAZINE CADEAU


Olympische spelen vrouwen uitgesloten… maar dat pikten ze niet

Gijsbert Oonk

De (zelfverklaarde) grondlegger van de moderne Olympische Beweging, Pierre de Coubertin (1863-1937), vond vrouwen ongeschikt voor zijn Spelen. De aanblik van sportende vrouwen: ‘het meest onesthetische tafereel dat menselijke ogen kunnen aanschouwen’. De ‘echte’ Olympische atleet was in zijn ogen van het mannelijke geslacht. Vrouwen mochten wél aanwezig zijn: om kampioenen te steunen en aan te moedigen…

Maar dankzij Alice Milliat (1884-1957) en andere activisten zal de komende editie een belangrijke mijlpaal vormen: het aantal mannelijke en vrouwelijke deelnemers is in 2024 voor het eerst ongeveer gelijk. Gijsbert Oonk brengt in dit nummer van geschiedenis Magazine die evolutie in kaart.

Fraude, diefstal, ontduiking… het verhaal van het gehate fietsplaatje

Ruud Stevens

Zowat alle Nederlanders moesten eraan geloven: per 1 augustus 1924 betaalden ze belasting over hun fiets. Voor drie gulden diende men elk jaar een plaatje te kopen dat zichtbaar op rijwiel of bovenkleding bevestigd moest worden. Strenge controles op naleving en stigmatiserende uitzonderingen wekten grote weerstand.

Oostenrijk, het land dat niemand wilde 1918

Ivo van de Wijdeven

Na de Eerste Wereldoorlog verdween de Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchie. Het rijk hoorde bij de verliezers en werd opgedeeld. De Republiek Oostenrijk die toen op de kaart van Europa verscheen, was een soort rompstaat waar weinig inwoners blij mee waren. Dat bleek zonneklaar bij de Anschluss met Hitlers Duitsland in 1938. Ivo van de Wijdeven ontleedt in Geschiedenis Magazine de twintig jaar durende politieke strijd die daaraan voorafging.


Dit nummer van Geschiedenis Magazine ook ontvangen? Neem vóór donderdag 27 juni een abonnement, dan krijg ook jij dit nummer omstreeks 30 mei in de brievenbus!

JA GRAAG IK GEEF GESCHIEDENIS MAGAZINE CADEAU


Spoorloos: het legendarische gouden snoeimes van de Druïden

Herman Clerinx

Druïden spreken tot de verbeelding, maar wat weten we zeker over deze religieuze en intellectuele elite van de Kelten? Als we al de teksten uit de oudheid over hen samenbrengen, komen we uit op enkele A4-tjes. Ook archeologische vondsten zijn uiterst schaars. Herman Clerinx presenteert de hoofdpunten in Geschiedenis Magazine

Verassende bakermat van de spaghettiwesterns

Arthur Weststeijn

Er bestaan veel films over de Griekse mythologie. De legenden over de stichting van Rome hebben het echter in de bioscoop op een paar uitzonderingen na nooit goed gedaan. Arthur Weststeijn ziet ze als de opmaat voor het genre van de spaghettiwestern.

Gladiatoren maken plaats voor cowboys, legionairs voor premiejagers, de legendarische Sabijnse heuvels voor de droge steppen van een verzonnen Amerika. De spaghettiwestern was het nieuwe paradepaartje van de spraakmakende filmstudio’s Cinecittà in Rome.

Wat aten sporters op de antieke spelen?

Charlotte Kleyn

Het is zomer en bijna tijd voor de Olympische Spelen in Parijs. Daar krijgen alle atleten een zeer gebalanceerd dieet, nauwkeurig samengesteld en bereid door specialisten. Maar wat aten de sporters tijdens de originele Olympische Spelen in het Oude Griekenland?

En ook:

  • WO I - De dodelijkste dag 
  • Hollandia Nieuw-Guinea 1944-1962
  • President Nixon en zijn `Silent Majority’
  • De Noordelijke Witte Neushoorn: een Geschiedenis van Uitsterven en Mondialisering