Home » Inhoudelijke tags

Grens

Oktober is de Maand van de Geschiedenis. in 2016 is het thema van de Maand van de Geschiedenis. IsGeschiedenis doet natuurlijk mee. Daarom staat deze maand in het thema van Grenzen!

Deze maand kijken we op verschillende manieren naar grenzen. We bekijken oude grenzen zoals de Romeinse LImes en het IJzeren Gordijn. We kijken ook naar wat er gebeurde als grenzen begonnen te verschuiven. Tussen landen, maar ook tussen mensen? Want wat gebeurt er met een maatschappij als mensen 'over de grens gaan'? Tot slot kijken we ook nog naar hoe landen en mensen vast hielden en houden aan hun grenzen.

Romeinse Tijd in Nederland
Nieuws - 24 mrt 2021

Van halverwege de 1ste eeuw v. Chr., tot de 5de eeuw n.Chr., maakten de Romeinen de dienst uit in grote delen van het huidige Nederland. Hoe was die tijd?

De internationale datumgrens in Oceanië
Reportage - 31 mrt 2020

Wie de internationale datumgrens oversteekt moet een dag toevoegen of aftrekken van zijn of haar kalender. De datumgrens is geen rechte lijn: waarom is dit en is dit altijd al zo geweest?

Nieuws - 30 okt 2016

Noord-Holland, Utrecht en Flevoland moeten snel samengevoegd worden tot één provincie. Dat eist VVD-fractievoorzitter Stef Blok dinsdag in het AD na afspraken daarover in het regeerakkoord. In de 17e eeuw hadden we zeven provincies en in het zuiden de Generaliteitslanden.

Nieuws - 27 okt 2016

Isolationisme is het politieke bele

Nieuws - 17 okt 2016

In het begin van de jaren vijftig is de wil van de ouders de wet.

Nieuws - 12 okt 2016

De ‘Scramble for Africa’ is de periode van grofweg 1880 tot 1914 waarin Afrika in razend tempo verdeeld werd tussen de Europese grootmachten, met name Groot-Britannië en Frankrijk.

Abonneren op Grens