Geen afbeelding beschikbaar

1 augustus jarig: Keizer Claudius

Ondanks zijn ongelukkige lichamelijke bouw blijkt Claudius als keizer van het Romeinse rijk goed te fungeren. Hij knapt het rijk op en breidt met zijn legers het Romeinse territorium aanzienlijk uit. Hij kiest echter de verkeerde vrouwen en meerdere echtgenotes proberen hem te vermoorden. Keizer Tiberius Claudius werd op 1 augustus 10 voor Christus geboren, te Lugdunum in Gallië.


Claudius werd geboren in een adellijke Romeinse familie, als de zoon van Drusus Claudius Nero en Antonia. Al op jonge leeftijd had Claudius een slechte gezondheid. Hij liep mank, hij kwijlde en hij stotterde. Vanwege zijn lichamelijke beperkingen werd hij vaak belachelijk gemaakt en weinig mensen namen hem serieus. In 37 na Christus werd zijn neefje Gaius Caligula keizer van het Romeinse rijk. Caligula was een onstabiele persoonlijkheid die veel rivaliserende Romeinse politici uit de weg liet ruimen. Omdat Claudius lichamelijk gehandicapt was, zag Caligula hem echter niet echt als een bedreiging.


In 41 werd Caligula vermoord door zijn eigen lijfwachten omdat ze ontevreden waren met hem als keizer. Daarna benoemden ze Claudius als opvolger, aangezien hij een veel minder groot gevaar vormde dan zijn voorganger. Claudius was aanvankelijk ietwat aarzelend en voelde weinig voor het keizerschap, maar hij had geen keus. Als keizer begon Claudius het rijk te verbeteren. Zo legde hij nieuwe wegen en aquaducten aan en hij zette in Rome allerlei bouwprojecten op. Ook vergrootte hij het Romeinse rijk door zijn legers zuidelijk Germanië, Brittannië en Judea binnen te laten vallen.


Als keizer deed Claudius het veel beter dan zijn voorganger Caligula, maar zijn keuze in vrouwen was minder succesvol. Claudius trouwde namelijk vier keer met een ongelukkig einde. Zijn eerste vrouw, Plautia Urgulanilla was overspelig, waarna Claudius van haar scheidde. Ook van zijn tweede vrouw, Aelia Paetina, verliet hij, hoewel de redenen hiervoor niet duidelijk zijn. Zijn derde vrouw, Valeria Messalina, was seksverslaafd en bedacht samen met haar minnaar een plan om Claudius te vermoorden. Claudius kwam hier echter achter en liet ze beiden executeren. Tot slot trouwde Claudius met zijn nicht, Agrippina, die echter graag haar zoontje Nero op de troon wilde hebben. Ze kreeg Claudius zover dat hij Nero als opvolger benoemde, waarna ze hem op 13 oktober 54 na Christus vergiftigde.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Wat merkten Nijmegenaren van Market Garden?

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.