Otto I eerste koning Griekenland

1 juni jarig: Otto I van Griekenland

Hij werd op 17-jarige leeftijd de eerste koning van het onafhankelijke Griekenland. Zijn onderdanen verdreven hem echter uit het land nadat hij dertig jaar geregeerd had. Otto I Frederik Lodewijk van Griekenland werd geboren op 1 juni 1815 in Salzburg.

Otto werd geboren als prins Otto Friedrich Ludwig van Bavaria in het huis Wittelsbach, als tweede zoon van de koning van Bavaria. Hij groeide op in Salzburg, totdat besloten werd dat hij koning van Griekenland zou worden. Griekenland was namelijk onafhankelijk geworden in 1832, na een bloedig en langdurig conflict met de Ottomanen,  maar stond onder bescherming van Groot-Brittannië, Rusland en Frankrijk. Deze besloten op het Congres van Londen in 1832 dat België en Griekenland onafhankelijk moesten worden. Beide landen moesten echter een monarchie krijgen die geleid werd door een afstammeling uit een Europese adellijke familie. De Griekse troon werd eerst aangeboden aan  Leopold van Saksen-Coburg-Gotha, maar hij regeerde liever over het rustigere België. Ook prins Frederik der Nederlanden sloeg het aanbod af.

Uiteindelijk werd in Otto van Beieren een geschikte kandidaat gevonden en hij nam de kroon van Griekenland aan. De Grieken werden hier niet van op de hoogte gesteld en hadden dus ook geen enkele inspraak. De ontevredenheid hierover was dan ook groot, helemaal toen duidelijk werd dat Otto een voltallige regeringn en vele adviseurs meenam uit Beieren om hem te helpen Griekenland te besturen. Het verzet hiertegen nam zulke grote vormen aan dat Otto in 1873 gedwongen werd een regering van Grieken samen te stellen en een grondwet in te voeren.

Tijdens zijn regeringsperiode wist Otto de problemen waarmee Griekenland te kampen had, niet te verminderen. Het land was arm en er heerste ontevredenheid over de zwakke internationale positie. Ook laaide in deze tijd het Grieks-nationalisme wat zo welig had getierd tijdens de onafhankelijkheidsoorlog, weer op. Dit alles zorgde ervoor dat er rellen en protesten uitbraken die Otto er uiteindelijk in 1862 toe dwongen om afstand te doen van de troon en Griekenland te verlaten. Hij werd als vorst inmiddels diep gehaat en er waren al meerdere pogingen tot aanslagen op hem en zijn vrouw Amalia ondernomen. Otto I stierf op 26 juli 1876 in Bavaria.

afbeelding

Koning Otto I. Via Wikimedia Commons

Ook interessant: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

De man die het gifgas uitvond en toch een Nobelprijs kreeg

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 12 oktober 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

De iconische Akropolis van Athene

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 12 oktober 23:59 u. een abonnement.

De ontdekkting van de dino | Bone Wars | Trix de T-Rex

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 12 oktober 23:59 u. een abonnement.

De autoloze zondag door olieboycot tegen Nederland

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 12 oktober 23:59 u. een abonnement.

Special Maand van de geschiedenis – Eureka!

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 12 oktober 23:59 u. een abonnement.