Geen afbeelding beschikbaar

12 oktober jarig: Edith Stein

Ze werd geboren in een Joods-orthodox gezin, maar koos er al op jonge leeftijd voor om de religie achter zich te laten. Na het lezen van de autobiografie van de heilige Theresia van Avila kwam ze echter terug op haar besluit en bekeerde zich tot het katholicisme. Enkele decennia na haar vroegtijdige dood werd ze heilig verklaard. Edith Stein werd geboren op 12 oktober 1891.

Edith Stein werd geboren op 12 oktober 1891 in de Poolse stad Breslau, welke toen nog aan Duitsland toebehoorde. Ze was de dochter van twee orthodox Joodse ouders en had maar liefst tien oudere broers en zussen. Al op jonge leeftijd stond Edith bekend als een begaafd kind met een grote voorliefde voor leren. Ze las in haar tienerjaren dan ook veel boeken van biologen en moderne filosofen, waardoor ze atheïst werd. In 1916 voltooide ze haar studie filosofie aan de Universiteit van Göttingen met een dissertatie getiteld ´Over het Probleem van de Empathie´.

Enkele jaren later maakte het leven van Edith echter een radicale ommekeer. Na het lezen van de autobiografie van de heilige Theresia van Avila besloot ze per direct te stoppen met haar wetenschappelijke loopbaan en zich te bekeren tot het katholicisme. Op 1 januari 1922 liet ze zich vervolgens dopen en werd ze lerares op de Dominicaanse meisjesschool te Speyer. Tien jaar later stapte ze over naar het Instituut voor Pedagogiek in Munster, waar ze eveneens les gaf. Na de machtsgreep van de nationaal-socialisten in 1933 moest Edith – die in de ogen van de nazi´s nog steeds een Joodse was – haar baan in Munster echter weer opgeven.

In een reactie hierop schreef Edith op 4 april 1933 een brief naar Paus Pius IX (1922-1933) met aan hem het verzoek om het nationaal-socialisme te veroordelen. In 1934 trad Edith vervolgens toe tot de orde van de Ongeschoeide Karmelietessen te Keulen en nam zij de kloosternaam Teresa Benedicta van het Kruis aan. Twee jaar later koos ook haar zus Rosa Stein ervoor zich te bekeren tot het katholicisme. In 1938 vluchtte Edith naar een klooster in het Nederlandse Echt, in een poging om zo te ontsnappen aan de Jodenvervolging. Een jaar later volgde ook haar zus Rosa.

Twee jaar na de Duitse invasie van Nederland, op 2 augustus 1942, werden de twee zussen beide gearresteerd door de Gestapo. Enkele dagen later kwamen Rosa en Edith samen aan in Auschwitz, waar ze op 9 augustus 1942 omkwamen in de gaskamer. Er bestaan verhalen dat Edith haar arrestatie had kunnen voorkomen door naar Zwitserland te vluchten, maar dat ze dit aanbod afwees omdat ze Rosa niet mee kon nemen. Op 1 mei 1987 werd Edith Stein door de Rooms-katholieke Kerk eerst zalig verklaard en op 11 oktober 1998 uiteindelijk heilig.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

De man die het gifgas uitvond en toch een Nobelprijs kreeg

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 12 oktober 23:59 u. een abonnement.

Wereldwonder: de kolossus van Rhodos

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 12 oktober 23:59 u. een abonnement.

De iconische Akropolis van Athene

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 12 oktober 23:59 u. een abonnement.

De ontdekkting van de dino | Bone Wars | Trix de T-Rex

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 12 oktober 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

De autoloze zondag door olieboycot tegen Nederland

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 12 oktober 23:59 u. een abonnement.