Geen afbeelding beschikbaar

Aardbevingen in Nepal: geschiedenis toont onvermijdelijkheid

De aardbeving in Nepal van 2015 eisten bijna 9000 doden.Tevens zijn er vele historische gebouwen verwoest of ernstig beschadigd. Vele mensen zijn dakloos geworden en dreigden allerlei ziektes uit te breken.


Botsing van platen


Meer dan 25 miljoen jaar geleden was India een losstaand eiland. Dit eiland lag op de Indische plaat die snel richting het vasteland van Azië schoof. Tien miljoen jaar geleden botsten beide platen op elkaar. Door de krachten die vrijkwamen bij deze botsing ontstonden er veel aardbevingen met het gevolg dat de Himalaya ontstond.


Nepal- Bihar aardbeving


De platen zijn nog steeds in beweging waardoor er veel spanning op de breuklijn staat. De aardbevingen in Nepal zijn dus onvermijdelijk en hebben in het verleden vaker plaatsgevonden. In 1934 vond de Nepal-Bihar aardbeving plaats. Deze aardbeving zou de geschiedenisboeken ingaan als een van de ergste aardbevingen van de laatste eeuwen. Met een 8,3 op de schaal van Richter vonden meer dan 10.000 mensen de dood. Na de aardbeving bezocht Gandhi het gebied, om de getroffenen een hart onder de riem te steken.


Aardbeving 1988


In 1988 vond er wederom een aardbeving in het gebied plaats. Deze aardbeving was minder krachtig dan de vorige (6,9 op de schaal van Richter) maar veroorzaakte ook veel schade. Meer dan 700 mensen vonden de dood en duizenden mensen raakten gewond. In de kortdurende aardbeving werden 50.000 gebouwen beschadigd, waaronder belangrijke overheidsgebouwen.


Aardbeving 2015


Experts waarschuwden al jaren voor het mogelijke gevaar van een nieuwe aardbeving. Brian Tucker, president en oprichter van GeoHazards (een non-profitorganisatie tegen natuurrampen), zei al in de jaren negentig dat als er wederom een grootschalige aardbeving plaats zou vinden, het dodenaantal zomaar rond de 40.000 zou kunnen komen te liggen. Eigenlijk zouden de inwoners van Nepal - net als de inwoners van Turkije - voorzorgsmaatregelen moeten nemen. Turkije bouwt namelijk gebouwen die beter tegen een aardbeving bestand zijn. Helaas is er door het lage welvaartsniveau van de Nepalese bevolking weinig ruimte om derdelijke voorzorgsmaatregelen te treffen.


Beschadigde gebouwen


Tijdens de aardbeving van 2015 zijn er verschillende UNESCO- werelderfgoed gebouwen beschadigd geraakt, waaronder verschillende Dubar-pleinen in de Kathmandu-vallei. Een Dubar-plein is een plein tegenover een oud paleis. Vroeger bestond Nepal uit verschillende koninkrijkjes met ieder een eigen paleis. Rondom die paleizen warden pleinen gebouwd met tempels, fonteinen en godenbeelden. De overgebleven Dubar-pleinen zijn dus de restanten van de oude koninkrijken van Nepal.


Waarom wonen mensen in zo’n gevaarlijk gebied?


Waarom bleven de Nepalezen eigenlijk in zo’n gevaarlijk gebied wonen, terwijl ze wisten dat er vele aardbevingen hadden plaatsgevonden? Volgens psycholoog Dennis Mileti (Universiteit van Colorado) zijn mensen geprogrameerd om met hart en ziel te geloven dat rampen zeldzaam zijn en ze die zelf nooit meemaken. Het maakt niet uit waar mensen wonen. Overal ter wereld denkt men dat het hen niet overkomen zal. Daarbij hadden vele Nepalezen die slachtoffer zijn geworden niet de financiële vrijheid om te verhuizen naar een plek zonder gevaarlijke breuklijnen.


Voorzorgsmaatregelen Rode Kruis


Dit houdt echter niet in dat er in Nepal geen voorzorgsmaatregelen werden getroffen. Volgens het Rode Kruis is er de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in de ‘earthquakepreparedness’ van de Nepaleze bevolking. Meer dan 40.000 mensen hebben de Eerste Hulp-cursus gevolgd en er werden regelmatig aardbevingsoefeneningen gehouden. Volgens het Rode Kruis zijn er daardoor heel wat mensenlevens gered.  

Bronnen

 

Afbeelding

Ook interessant: 

Landen: 

Onderwerpen: 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.