Geen afbeelding beschikbaar

De geschiedenis van El Salvador

Afgelopen zaterdag is er niemand vermoord in het land El Salvador. Dat is bijzonder, want drie jaar lang werd er elke dag gemoord. De president, Mauricio Funes, gaf in een verklaring aandacht aan de moordloze dag. El Salvador heeft veel last van geweld door drugscriminelen. De bendes doodden gemiddeld achttien mensen per dag in het land. In 1525 onderworp Pedro de Alvarado uit Spanje het gebied van El Salvador.

Voor de verovering van Midden-Amerika door de Spanjaarden, woonden in de regio van het huidige El Salavdor de Pipil-indianen. Ook de Maya’s bevolkten bepaalde delen van het land. Deze inheemse bevolking stierf echter massaal uit door de ziektes die de Spanjaarden meebrachten vanuit Europa. Een nieuwe orde werd opgebouwd, naar Spaans model. Ze noemden het gebied  “de Provincie van de Heer Jezus Christus, de Redder (El Salvador) van de Wereld”.

Nieuw Spanje

El Salvador werd onderdeel van het Spaanse onder koninkrijk Nieuw Spanje, dat een groot deel van Midden-Amerika besloeg. De overlevende Indianen leefden vervolgens op gespannen voet met de Spanjaarden en gingen gebukt onder zwaar racisme en minderwaardige rechten. Begin 19e begonnen de nazaten van de Spaanse kolonisten, de Creolen, zich te roeren. Ze accepteerden het gezag vanuit Spanje niet meer en zagen zichzelf als onafhankelijke machthebbers. In heel Midden- en Zuid Amerika braken er opstanden uit. In 1821 was Mexico een onafhankelijke staat geworden; El Salvador was toen nog onderdeel van Mexico.

Onafhankelijke republiek

Het nieuwgevormde Mexico was echter erg instabiel. Lokale Spaanse elites begeerden hun eigen territorium. El Salvador werd in 1839 een onafhankelijke republiek. Formeel werd er een democratie ingevoerd, maar in de praktijk hadden ‘Veertien Families’ de macht in handen. Het oligarchische bestel kwam ten einde in 1898, toen generaal Tomas Regalado de macht greep en president werd. De generaal benoemde zijn eigen opvolgers.

Autoritaire regimes

In 1927 verkreeg Pio Romero Bosque het presidentschap. Drie jaar later riep hij vrije verkiezingen uit, en op 1 maart 1931 kwam er een gekozen president aan de macht. Lang duurde dit democratische experiment niet. Na negen maanden vond er een coup plaats door de fascistische generaal Martínez. Vervolgens werd het land afwisselend bestuurd door democratische en dictatoriale regeringen. Meestal waren het militaire regimes; een burgerregering was nog toekomst muziek.

Rebellie

Een forse oorlog brak uit in 1969 met buurland Honduras, de zogenaamde ‘Voetbaloorlog’. De oorlog duurde kort, maar de rivaliteit bleef. In de jaren ‘70 eisten de Salvadoranen persoonlijke vrijheden en eerlijke verkiezingen. Er ontstond veel rebellie, voornamelijk geïnspireerd door het Marxisme. Het leidde in 1979 tot een burgeroorlog. De Amerikaanse overheid steunde achter de schermen het militaire bewind van El Salvador, uit vrees voor een communistisch regime ten tijde van de Koude Oorlog. Het leger en de politie kregen training in de VS en werden voorzien van wapens.

Vooruitzicht

De laatste jaren is de politiek van El Salvador gestabiliseerd en keerde de democratie terug. Het geweld bleef echter niet uit. Geweld van drugsbendes is een van de grote problemen voor het huidige El Salvador. Een dag zonder moord, is daarom een dag van blijdschap voor de Salvadoranen.

Rubrieken: 

Landen: 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.