Geen afbeelding beschikbaar

1636: bouw Fort Amsterdam op Curaçao

Mijn opvolger mag in Fort Amsterdam gaan zitten

Aldus de ex-premier van Curaçao, Gerrit Schotte. Tot zondagavond weigerde hij op te stappen terwijl er al een interim-regering gepresenteerd was. Hij sloot zich op in het regeringsgebouw Fort Amsterdam. Fort Amsterdam werd door de Nederlanders gebouwd en werd voltooid in 1636. In de 17e eeuw bestuurde de West-Indische Compagnie (WIC) het eiland vanuit dit fort.  

De verovering van Curaçao door de Nederlanders vond plaats onder leiding van Johannes van Walbeeck (1602-1649), hij kwam met tweehonderd Nederlandse soldaten aan land in 1634. Er waren toen 32 Spanjaarden aanwezig op het eiland. Na drie weken gaven de Spanjaarden de strijd om Curaçao op en tekenden ze de overgave. Dit was op 21 augustus 1634. De WIC vond het belangrijk om een vestiging op Curaçao te hebben omdat ze het eiland gebruikten als uitvalbasis voor de lange tocht naar Kaap de Goede Hoop in Zuid-Afrika.

Onder de leiding van Johannes van Walbeeck werd ook Fort Amsterdam gebouwd. Fort Amsterdam bevindt zich op een strategisch punt op het eiland. Het is gelegen aan de monding van de Sint Annabaai, aan de voet van de haven. Het diende vanaf het begin niet alleen als verdedigingswerk, maar ook als hoofdkwartier van de West-Indische Compagnie (WIC). Het fort werd gebouwd door Nederlandse soldaten en later versterkt met behulp van Angolese slaven.

De omstandigheden waaronder het fort gebouwd werd waren slecht, want er was weinig drinkwater en voedsel aanwezig op het eiland en dit leidde tot onvrede. Muiterij van de Nederlandse soldaten dreigde, mede omdat de soldaten niet waren aangenomen om fortificaties te bouwen en dit toch moesten doen. Uiteindelijk voorkwam een salarisverhoging en de verhoging van de rantsoenen muiterij van de soldaten.

Tegenwoordig zijn in Fort Amsterdam de regeringsgebouwen van Curaçao gevestigd. Nu Gerrit Schotte het fort heeft verlaten lijkt de politieke crisis op Curaçao bezworen en kan de interim-regering die onder leiding staat van Stanley Betrian met haar werkzaamheden beginnen. Deze regering moet onder andere de financiële situatie op het eiland op orde krijgen.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!