Het Nationaal Archief van Curaçao heeft op 17 augustus 2020 de slavenregisters van Curaçao digitaal toegankelijk gemaakt.
Curaçao
Op 17 oktober 1800 bezetten de Engelsen Curaçao. Het eiland in het Caribisch gebied stond sinds 1634 officieel onder koloniaal gezag van Nederland.
In 1795 vond op Curaçao een grote slavenopstand plaats. In navolging van een grote opstand op Haïti, namen ook op Curaçao de slaven het heft in eigen hand.
Volgens VVD-Kamerlid André Bosman is het tijd voor een ‘justitiële coup’ op het eiland Sint-Maarten.
“Mijn opvolger mag in Fort Amsterdam gaan zitten”
De slavenopstand onder leiding van Tula was de grootste in de geschiedenis van Curaçao. In de 17e eeuw was Curaçao een belangrijke slavenmarkt.
Curaçao heeft een bijzondere status binnen het Koninkrijk der Nederlanden.
Sinds 1995 wordt op de Nederlandse Antillen op 21 oktober Antillendag gevierd. De nieuwe nationale feestdag verving de Koninkrijksdag, die jaarlijks op 15 december gevierd werd. Er wordt op landsniveau niet zeer veel georganiseerd om de dag te vieren. Wel is het voor iedereen een vrije dag op de Nederlandse Antillen.
‘Het werk van de commissie-Rosenmöller is een aanslag op de democratie van Curaçao, ontstaan door illegaal handelen.’
Regeringspartij PHU op Bonaire Curaçao aangeboden het standbeeld van Peter Stuyvesant over te nemen. Is hij symbool voor het slavernijverleden.