Geen afbeelding beschikbaar

19 februari jarig: Nicolaas Copernicus

Niklaus Koppernigk schreef in de 16e eeuw over de astronomie en om geleerder over te komen verlatiniseerde hij zijn naam in Nicolaas Copernicus. Copernicus kwam uitvoerig in aanraking met de astronomie tijdens zijn studie geneeskunde. Bij deze studie ging men er in de 15e en 16e eeuw immers nog van uit dat de stand van de sterren de ziekte van de patiënt kon verklaren. Nicolaas Copernicus werd geboren op 19 februari 1473.

Nicolaas Copernicus werd als Niklaus Koppernigk geboren op 19 februari 1473. Copernicus’ vader was een rijke Duitse handelaar die in 1483 stief, er is weinig bekend over zijn moeder, maar hoogstwaarschijnlijk stierf zij nog eerder. Het was een broer van zijn moederskant die de jonge Copernicus opvoedde. Copernicus’ oom behoorde als bisschop tot de geestelijkheid, wat tot gevolg had dat ook Copernicus met een kerkelijke carrière begon. Alle tijd die Copernicus naast deze carrière overhield gebruikte hij om de sterren te bestuderen.

In 1491 stopte Copernicus tijdelijk met zijn geestelijke loopbaan om te studeren. Copernicus begon veel studies, maar maakte weinig daadwerkelijk af. Zo heeft hij theologie, recht, wiskunde en geneeskunde gedaan. Na 12 jaar studeren promoveerde Copernicus alsnog in het recht. Naast zijn studies heeft Copernicus zich altijd in de astronomie blijven interesseren. Uiteindelijk keerde hij terug naar Duitsland om daar zijn geestelijke carrière voort te zetten.

Bij het aanbreken van het Vijfde Lateraanse Concilie, een bisschoppen-bijeenkomst waar veel fundamentele vraagstukken van de rooms-katholieke religie besproken werden, werd Copernicus uitgenodigd om te helpen met het opstellen van een verbeterde kalender. Dit deden zij op basis van het feit dat Copernicus ontzettend veel kennis had over de bewegingen der hemellichamen. Copernicus was bang dat de kerk zijn werkelijke ideeën te radicaal zou vinden, en bleef thuis.

Copernicus bleek gelijk te hebben. Zijn theorie betreffende een heliocentrisch, dat de zon in plaats van de aarde in het middelpunt van het zonnestelsel staat, stelsel was inderdaad erg radicaal en ca. 60 jaar na zijn dood werden de theorieën die hierop gebaseerd werden door de kerk verboden. Een van de bekendste voorstanders van Copernicus’ heliocentrische stelsel van Galileo Galilei.

Copernicus stierf in 1543 op 70-jarige leeftijd in Frauenburg en werd begraven in de kathedraal. Na zijn dood zou zijn theorie eerst verketterd worden, maar op den duur zou de gehele wereld zijn visie zien als een van de grootste wetenschappelijke doorbraken in de menselijke geschiedenis.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.