Film over Adolf Eichmann proces Israël

19 maart jarig: Adolf Eichmann

Adolf Eichmann was als SS-functionaris in de Tweede Wereldoorlog medeverantwoordelijk voor de dood van miljoenen Joden. Na de oorlog vluchtte hij onder een valse naam naar Argentinië. Uiteindelijk werd de oorlogsmisdadiger in de jaren ’60 opgepakt en in Israël ter dood veroordeeld. Adolf Eichmann werd geboren op 19 maart in het Duitse Solingen.


Toen de vader van Adolf Eichmann, Karl Eichmann, een baan aangeboden kreeg in het Oostenrijkse Linz verhuisde het gezin met hem mee. Zijn moeder was overleden en hij groeide op met zijn stiefmoeder, met wie hij een slechte band had. Verder was Eichmann een trage leerling op school en werd hij vanwege zijn ietwat donkere voorkomen vaak ‘de kleine Jood’ genoemd door klasgenoten. Na zijn middelbare schooltijd schreef zijn vader hem in bij een technische school. Eichmann haakte al in het eerste jaar af, waarop zijn vader hem liet werken in de mijn, die hij inmiddels in zijn bezit had.


SS


Doordat afkomst in die dagen nog van betekenis was in Oostenrijk, wist zijn vader hem uiteindelijk een baantje als verkoper te bezorgen. Op advies van een vriend werd Eichmann lid van de Oostenrijkse afdeling van de NSDAP en van de SS. Toen de Nazi’s in 1933 in Duitsland aan de macht kwamen, verhuisde hij terug naar Duitsland en diende hij een aanvraag in om actief in dienst te treden van de Nationaalsocialisten. Zijn aanvraag werd goedgekeurd en in november 1933 promoveerde hij tot sergeant bij de SS. Hij maakte snel carrière bij de Nazi’s, en rond het begin van de Tweede Wereldoorlog werd hij ‘Hauptsturmführer’ en hield hij zich bezig met de Joodse kwestie.Film over Adolf Eichmann, aanplakbiljetten in Tell Aviv


Ontdekt in Argentinië


Eichmann was verantwoordelijk voor het transport van miljoenen Joden naar de concentratiekampen. Tegen het einde van de oorlog werd hij gevangen genomen door de Amerikanen, maar in 1946 wist hij te ontsnappen. Hij verbleef enkele jaren in een bosrijke omgeving in Duitsland en hij vluchtte in 1950 met een staatslozen-paspoort onder de naam Ricardo Clement naar Argentinië. Uiteindelijk werd zijn ware identiteit ontdekt, en werd hij in 1960 door de Israëlische geheime dienst gevangen genomen. Daar werd hij veroordeeld tot de doodstraf en op 1 juni 1962 opgehangen.


Afbeelding:


Bronnen


- Spiegel.de, A Triumph of Justice (…), 31-03-2011


- Holocaust Research Project, Adolf Eichmann ‘The Bureaucrat killer’


- Biografieportaal, Adolf Eichmann: Al vroeg op oorlogspad, 18-06-2012


- Geschiedenis24, Eichmann, Adolf (1906-1962)


- Ruth Sachs, Adolf Eichmann (2001)


 

Ook interessant: 

Ideologieën: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.