Nelson Mandela en zijn vrouw Winnie na zijn vrijlating in 1990. Bron: Flickr.

1990: Nelson Mandela vrijgelaten uit gevangenschap

Op 11 februari 1990 wordt Nelson Mandela na 27 jaar gevangenschap vrijgelaten. Het betekende een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling die uiteindelijk heeft geleid tot de afschaffing van de Apartheid in Zuid-Afrika. Dit racistische systeem - waarin de zwarte bevolking ernstig gediscrimineerd werd ten opzichte van de blanke bevolking - werd ingevoerd in 1948.

Speer van de Natie

Meteen leidde de invoering van de Apartheid tot kritiek en verzet onder de zwarte bevolking van Zuid-Afrika. Nelson Mandela werd al snel een belangrijk leider van dit verzet. Hij werd een prominent figuur in het Afrikaans Nationaal Congres (ANC), de politieke partij die al in 1912 was opgericht om de zwarte en blanke bevolking van Zuid-Afrika dichter bij elkaar te brengen. In 1961 stichtte Mandela een gewapende afsplitsing van het ANC, de ‘Umkhonto we Sizwe’ (Speer van de Natie). Hierdoor werd hij in 1962 opgepakt en vastgezet op Robbeneiland, een eiland voor de kust van Zuid-Afrika dat al honderden jaren als gevangeniseiland werd gebruikt.

Symbool van verzet

Tijdens zijn gevangenschap groeide hij uit tot een symbool van het wereldwijde verzet tegen de Apartheid in Zuid-Afrika. In 1990 begonnen de onderhandelingen die tot de afschaffing van de Apartheid zouden leiden. Op 11 februari 1990 werd Nelson Mandela eindelijk vrijgelaten. Hierna verkozen de leden hem tot politiek leider van het ANC en in 1994 werd hij president van Zuid-Afrika. Hij zou deze functie uitoefenen tot 1997.

Vrijlating

Op de bovenstaande foto is te zien hoe Nelson Mandela voor het eerst sinds zijn vrijlating weer in de openbaarheid verscheen. Hij is hier in het gezelschap van Winnie Mandela, zijn tweede vrouw. Zij was ook een belangrijk activiste in de strijd tegen de Apartheid en is niet onomstreden. Zo werd ze in 1991 veroordeeld voor de ontvoering en de moord op Stompie Seipei, een 14-jarige zwarte jongen die ervan verdacht werd mensen van het ANC te hebben verraden. Mede door deze reden scheidden Nelson en Winnie Mandela in 1992 van elkaar. De scheiding werd in 1996 bekrachtigd.

Afbeelding

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Bekijk het gehele programma van de Week van de Koloniale Geschiedenis met thema ‘Aan het Werk’.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meteen op de hoogte van de nieuwste historische verhalen!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!