Nelson Mandela Monument Pretoria

Biografie van Nelson Mandela

Op 18 juli 2018 is het precies 100 jaar geldeden dat Neslon Mandela werd geboren. Mandela was vrijheidsstrijder en oud-president van Zuid-Afrika. Hij wijdde bijna 70 jaar van zijn leven aan het verzet tegen de Apartheid in Zuid-Afrika.


Nelson Mandela


Nelson Mandela werd geboren op 18 juli 1918 in het Zuid-Afrikaanse dorpje Mvezo. Bij zijn geboorte kreeg hij de doopnaam ‘Rolihlala’. Dit betekent letterlijk ‘een tak van de boom trekken’ en staat voor ‘onruststoker’. Toen hij op negenjarige leeftijd voor het eerst naar school ging gaf zijn lerares hem de Engelse naam ‘Nelson’, die hij voor de rest van zijn leven zou blijven gebruiken.


Verzet tegen Apartheid


Na zijn basisopleiding te hebben afgerond, startte Mandela zijn loopbaan als klerk bij een advocatenkantoor. Hij begon hierbij zelf ook al snel aan een studie rechten aan de universiteit van Witwatersrand. Vanaf het najaar van 1944 raakte hij steeds meer betrokken bij de politieke situatie in Zuid-Afrika en begon hij zich te verzetten tegen het systeem van de Apartheid. Zo werd hij lid van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC). Ook nam hij deel aan verscheidene geweldloze verzetsacties, waaronder de ‘Defiance Campaign’ van 1952.


Rivoniaproces


Als gevolg van de ‘Sharpeville Massacre’ van 1961 verloor Mandela echter het vertrouwen in geweldloos verzet. Daarom stichtte hij de ‘Umkhonto we Sizwe’ (Speer van de Natie), de gewapende tak van het ANC. Het doel van deze organisatie was het saboteren en bombarderen van overheidsinstanties die symbool stonden voor het Apartheidsregime. Aanvankelijk was de doelstelling om hierbij geen slachtoffers te maken, maar in de loop der tijd vielen er toch steeds meer doden en gewonden. Ruim 17 maanden na de lancering van zijn sabotagecampagne werd Mandela op 5 augustus 1962 gearresteerd. De rechtbank bevond hem tijdens het Rivoniaproces van 1964 uiteindelijk schuldig aan betrokkenheid bij 193 spionageactiviteiten en veroordeelde hem tot een levenslange gevangenisstraf.


Robbeneiland


Mandela werd vastgezet op het beruchte Robbeneiland, waar hij ruim 18 jaar zou verblijven. Tijdens zijn celstraf groeide hij uit tot het meest prominente symbool van de anti-Apartheidbeweging. In de jaren ’70 en ‘80 kwam er dan ook steeds meer aandacht voor zijn situatie. Vanuit de internationale gemeenschap klonk de roep om zijn vrijlating steeds luider. Toch zou het nog tot 2 februari 1990 duren voordat de Zuid-Afrikaanse president F.W. de Klerk bekend maakte dat Mandela na 27 jaar gevangenschap zou worden vrijgelaten. Enkele jaren later kwam er officieel een einde aan de Apartheid. Er werden vrije verkiezingen gehouden, waarbij Nelson Mandela werd gekozen tot president van Zuid-Afrika.


67 jaar en 67 minuten


Om het leven en de prestaties van Nelson Mandela te eren, besloot de Verenigde Naties in 2012 tot een unieke campagne. Op de 94e verjaardag van Mandela riep de organisatie iedereen ter wereld op precies 67 minuten te besteden aan een goed doel. Dit was een eerbetoon aan de indertijd 67 jaren die Mandela tijdens zijn leven heeft gewijd aan de strijd tegen de Apartheid in Zuid-Afrika. Op 5 december 2013 overleed Nelson Mandela op vredige wijze in zijn woning in Johannesburg.


 


Afbeelding:


Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Kinderwetje van Van Houten 1874

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

De magie van Stonehenge

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Special: Echt nep / maand van de geschiedenis

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.