De vrouw van Rembrandt

2 augustus jarig: Saskia van Uylenburgh

Via haar neef komt Saskia van Uylenburgh in contact met het werk van Rembrandt van Rijn. Enkele maanden hun eerste ontmoeting in 1633 gaan de twee al in ondertrouw, en na hun huwelijk gebruikt Rembrandt haar veelvuldig als model voor zijn schilderijen. Saskia van Uylenburgh werd geboren op 2 augustus 1612 in Leeuwarden.


Saskia van Uylenburgh was de dochter van Rombertus Rommertsz. Uylenburgh, de burgemeester van Leeuwarden en raadsheer aan het Hof van Friesland, en Sjoukje Aessinga. Uylenburgh was de jongste uit een gezin van acht kinderen en groeide op in een statig herenhuis in Leeuwarden. Toen ze 16 jaar oud was trok Uylenburgh in bij een van haar zussen Hiskia en diens echtegenoot Gerrit van Loo, omdat ze haar ouders al op jonge leeftijd had verloren. In 1632 vertrok Uylenburgh naar Leeuwarden. Daar kwam ze via haar neef en kunsthandelaar Hendrick Uylenburgh,  in een filiaal van de schilder Lambert Jacobsz, in contact met het werk van Rembrandt van Rijn. Samen met Govaert Flinck en Jacob Backer, twee leerlingen van Jacobsz, besloot Uylenburgh in het voorjaar van 1633 het atelier van Rembrandt te bezoeken.


Al snel nadat Uylenburg en Rembrandt kennis maakten gingen de twee in ondertrouw. In de zomer van 1633, toen Uylenburgh 21 jaar oud was, maakte Rembrandt een tekening van haar met daaronder de woorden ‘myn huysvrou’. Met die woorden gaf Rembrandt aan dat hij en Uylenburgh wilden trouwen. De tekening maakte Rembrandt waarschijnlijk in Friesland, waar Uylenburgh na haar verloving een tijdje bleef wonen. Mogelijk had zij het huishouden van haar zwager Johannes Maccovius op zich genomen, nadat haar zus Antje in november 1633 overleed.


In de zomer van 1634 vond het huwelijk plaats. Na de bruiloft nam Uylenburgh haar intrek bij haar neef Hendrick in Amsterdam. Pas een jaar later ging Uylenburgh samenwonen met Rembrandt, aanvankelijk in de Doelenstraat en later in de Jodenbreestraat. Het echtpaar kreeg vier kinderen, maar slechts één zoon bleef in leven. Gedurende haar huwelijk werd Uylenburgh vaak als model gebruikt voor de schilderijen van Rembrandt. In de laatste jaren van haar leven schilderde hij haar vaak zwanger of ziek in de bedstee. Vermoedelijk stierf Uylenburgh aan de gevolgen van tuberculose op 16 juni 1642. Het huis aan de Jodenbreestraat is tegenwoordig Museum Het Rembrandthuis.

Bronnen

-          Historici.nl, ‘Uylenburgh, Saskia (1612-1642)’.

 

Afbeelding

-          Wikimedia Commons, ‘Saskia van Uylenburgh’.

 

Leestip

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

Rembrandt
Rembrandt

€ 34.95

 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!