Geen afbeelding beschikbaar

20 juni jarig: Sigismund III van Polen

Als koning van Polen en Zweden probeerde hij een personele unie tussen de twee landen te creëren, maar in plaats daarvan ontstond er alleen maar vijandigheid tussen de beide naties. Sigismund moest in Zweden zelfs zijn troon afstaan, vanwege zijn katholieke geloof. Hij werd geboren op 20 juni 1566 als Sigismund Wasa.

Omdat hij de zoon was van de Zweedse koning Johan III en diens vrouw, de dochter van de Poolse koning Sigismund I, kon Sigismund III aanspraak maken op beide tronen. In 1587 werd hij koning van Polen en na de dood van zijn vader in 1592 werd hij ook koning van Zweden. Wel moest de katholieke Sigismund bij zijn aanstelling beloven dat hij het lutheranisme (de dominante religie in Zweden) zou beschermen.

Tijdens Sigismunds regeerperiode was Polen een sterk land, mede door het inlijven van Litouwen. Deze periode kan gezien worden als de ‘Poolse Gouden Eeuw’. Sigismund voelde zich in het katholieke Polen (koning Mieszko I maakte van Polen een katholieke natie en een aparte kerkprovincie in 966) dan ook op zijn plek. Hij maakte van Warschau de hoofdstad van Polen, waardoor Krakau de tweede stad werd. Hij zorgde er ook voor dat de Unie van Brest (1596) werd gesloten, wat inhield dat Polen onder het gezag van de paus in Rome werd geplaatst. Sigismund had nu, als vorst van één katholiek en één protestants land, een moeilijke positie in het door religie verdeelde Europa

Sigismund was een groot voorstander van de contrareformatie, de katholieke reactie op de protestantse reformatie. In het protestantse Zweden viel dit niet in goede aarde. Al sinds zijn kroning tot koning was er in Zweden een protestante oppositie opgekomen, onder leiding van zijn calvinistische oom Karel. Ook Sigismunds pogingen om van Polen en Zweden een personele unie te maken met hemzelf als staatshoofd, stond veel Zweden niet aan. In 1595 werd zijn oom Karel door de Zweedse Rijksdag aangesteld als regent, een calvinist werd altijd nog geschikter geacht dan een katholiek, en in 1599 werd hij, nadat Sigismund officieel was afgezet, koning van Zweden. Sigismund probeerde de rest van zijn leven de Zweedse troon terug te krijgen, maar slaagde hier niet in. Hij stierf op 30 april 1632.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Voor de leeuwen! Dierengevechten in de oudheid

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.