20 november jarig: Ericus Gerhardus Verkade

Ericus Verkade is de oprichter van bakkerij Verkade, dat hij uitbouwt tot één van de grootste bedrijven van Nederland. Hij is één van de eersten die stoommachines inzet bij de productie van brood en andere deegwaren. Na zijn dood legt het bedrijf zich meer toe op de chocolade, waar Verkade nu nog bekend van is. Ericus Gerhardus Verkade werd geboren op 20 november 1835 te Vlaardingen.

Verkade was vernoemd naar zijn vader, notaris Ericus Gerhardus Verkade sr. (1801-1835), die twee maanden voor Verkade’s geboorte overleed. Hij verhuisde daarna met zijn moeder Geertruida terug naar de Zaanstreek, waar zij oorspronkelijk vandaan kwam. Vlak nadat Verkade zijn school had afgemaakt startte hij met de erfenis van zijn vader een fabriekje voor de verwerking van raapolie. Dit bedrijfje werd echter geen succes en het brandde in 1875 af.

In de tussentijd was Verkade twee keer getrouwd. Hij trouwde voor het eerst met Trijntje Smit in 1857, maar zij overleed in 1863. Verkade hertrouwde daarna in 1865 met Eduarda Koning, met wie hij zeven kinderen kregen. Een aantal van zijn kinderen nam later het bedrijf over en zijn zoons Jan en Eduard werden bekend als respectievelijk kunstschilder en acteur.

Om al deze kinderen te kunnen voorzien richtte Verkade in 1886 de stoomgedreven brood- en beschuitfabriek ‘De Ruijter’ op. Deze fabriek was vernoemd naar de eerste molen van Westzaandam. Nadat hij bij de productie van brood en beschuiten veel concurrentie ondervond van lokale bakkers legde Verkade zich ook toe op koekjes, biscuitjes en ander suikerwerk.

Deze verbreding van het assortiment bleek meteen een succes en De Ruijter groeide al snel uit tot één van de grootste broodproducenten van Nederland. Verkade hield het echter niet alleen bij de productie van deegwaren. Zo begon hij in 1898 een fabriek voor de productie van waxinelichtjes in Amsterdam. Twee jaar later ging hij met pensioen en droeg hij zijn ondernemingen over aan zijn zoons Ericus Jr. en Arnold. Ericus Gerhardus Verkade overleed op 8 februari 1907 in Hilversum.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Het eerste nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.