Groen van Prinsterer

21 augustus jarig: Guillaume Groen van Prinsterer

“Maar wel gelooven wij aan de mogelijkheid […] dat opnieuw het verband tusschen Godsdienst, gezag en vrijheid erkend, en Gods oppergezag ten grondslage van Staatsregeling en wetgeving worde gesteld.” Hij was tegen de scheiding van kerk en staat en is één van de eerste antirevolutionaire politici in de Nederlandse parlementaire geschiedenis. Guillaume Groen van Prinsterer wordt geboren op 21 augustus 1801.


Groen van Prinsterer werd geboren in Voorburg als zoon van de arts en geneeskundig inspecteur P.J. Groen van Prinsterer. Hij was van goede komaf: zijn moeder A.H. Caan was een zeer vermogende vrouw. Hij was een goede leerling en ging na de middelbare school rechten en letteren studeren in Leiden. Nadat hij promoveerde in de rechten, werd Groen van Prinsterer advocaat. Hij trouwde in 1828 met Elizabeth Maria Magdalena van der Hoop. Ze kregen geen kinderen.


Tegen Thorbecke


In de tussentijd deed hij historisch wetenschappelijk onderzoek. Hij kon veel bronnenonderzoek verrichten omdat hij in 1831 archivaris van het Rijksarchief geworden was. Groen van Prinsterer schreef veel over de Nederlandse geschiedenis en probeerde dan vooral de relatie tussen God en het verloop van de Nederlandse geschiedenis aan te tonen. In 1849 kwam hij voor het eerst in de Tweede Kamer. Hij verzette zich tegen de grondwet van Thorbecke uit 1848 omdat deze volgens Groen niet christelijk genoeg was.


Vertrek uit de Tweede Kamer


In 1857 werd een nieuwe onderwijswet aangenomen waarin werd vastgesteld dat het onderwijs algemeen christelijk moest zijn. Groen zag dit als een nederlaag: hij wilde dat het onderwijs protestants-christelijk was, of anders helemaal niet christelijk. Hij zag het aannemen van deze wet als een bevestiging van de door hem verafschuwde scheiding tussen kerk en staat en verliet uit protest de Tweede Kamer. Pas vijf jaar later ging hij de Tweede Kamer weer in. Hij groeide in zijn tijd in de Tweede Kamer uit tot één van de bekendste Nederlandse politici van de 19e eeuw.


Invloed van Groen van Prinsterer


De invloed van Groen van Prinsterer op de protestantse gemeenschap in Nederland is enorm geweest. Hij was in de 20e eeuw populairder dan in de tijd dat hij leefde. Zo heet het wetenschappelijk bureau van de Christenunie nog steeds de Groen Van Prinsterer Stichting. Hijzelf overleed op 19 mei 1876.


Leestip:


Groen van PrinstererGroen van Prinsterer in Europese context
Redactie: J. de Bruijn en G. Harinck
Uitgever: Verloren
ISBN: 9065506950
Winkelprijs: €19,–


Bestel Groen van Prinsterer in Europese context

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!