Rose Kennedy

22 juli jarig: Rose Fitzgerald Kennedy

Rose Fitzgerald Kennedy is de dochter van John Fitzgerald, een populaire burgemeester van Boston. Ze trouwt met Joseph Kennedy, een succesvol zakenman. Met hem krijgt zij negen kinderen, waaronder John F. Kennedy en ‘Bobby’ Kennedy. Vanwege het politieke succes van haar kinderen wordt zij gezien als een ‘voorbeeldmoeder’. Rose Fitzgerald Kennedy werd geboren op 22 juli 1890 te Boston.


Vroeg in politieke kringen


Rose Kennedy was de jongste dochter van John Fitzgerald. Haar vader was lid van het Congres toen zij vijf jaar oud was en werd later een zeer populaire burgemeester van haar geboortestad Boston. Rose kwam daardoor al vroeg in aanraking met hoge politieke kringen.


Ontmoeting Joseph Kennedy


In haar tienerjaren ontmoette ze Joseph Kennedy tijdens een vakantie. Ze trouwde in 1914 met de zakenman, die enkele jaren later uitgroeide tot multimiljonair. Samen kregen Rose en Joseph negen kinderen, ondanks dat het algemeen bekend was dat Joseph Kennedy vreemd ging. Rose was dan ook vrijwel in haar eentje verantwoordelijk voor de opvoeding van haar kinderen.


Opvoeden als levenstaak


Ze zag het opvoeden van haar kinderen tot haar levenstaak en motiveerde haar zoons John, Robert ‘Bobby’ en Edward ‘Ted’ Kennedy te kiezen voor een politieke loopbaan. Ze hielp hen met haar eigen politieke ervaring, die zij had gekregen via haar vader, en moedigde hen aan voor het hoogst haalbare te gaan. In 1960 lukte dat John F. Kennedy, hij werd gekozen tot president van Amerika.


Tragische momenten


Ondanks het succes van haar kinderen kende haar leven ook veel tragische momenten. Haar oudste zoon, gevechtspiloot Joseph Jr., stierf tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dochter Kathleen kwam om het leven bij vliegtuigcrash in 1948, terwijl John en Robertin 1963 en 1968 werden vermoord. Haar man Joseph kreeg in 1961 een beroerte, raakte invalide en stierf in 1969.


Reputatie zoon ernstig beschadigd


Haar jongste zoon ‘Ted’ kwam in 1969 in opspraak toen hij zijn auto het water in reed en zijn passagier verdronk. Hij ging pas de volgende dag naar de politie, waardoor zijn reputatie ernstig beschadigd raakte. Rose werkte hard om de publieke opinie te veranderen en ‘Ted’ behield daardoor zijn plek in de Senaat nog bijna dertig jaar. Rose Kennedy werd zelf maar liefst 104 jaar oud en stierf op 22 januari 1995 te Hyannis.

Bronnen

-        JFK Library, Rose Fitzgerald Kennedy (18-7-2013)

-        Biography, Rose Kennedy (18-7-2013)

-        PBS, Rose Kennedy (18-7-2013)

 

Afbeelding

-        Wikimedia Commons, Rose Kennedy 1967 (18-7-2013)

 

Leestips-Boek

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

John F. Kennedy
John F. Kennedy

€ 16.95

 

Ook interessant: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.