Kennedy-familie: vervloekt of tragedie?

De Kennedy’s: tragedie of vervloekt?

Wie aan de Kennedy-familie denkt, denkt dan waarschijnlijk al snel aan één man, John F. Kennedy. Hij werd in 1963 als president van de Verenigde Staten neergeschoten in Dallas. Wat veel mensen echter niet weten, is dat de omvangrijke Kennedy-familie nog veel meer tragedies te verduren heeft gekregen. Een greep uit de meest tragische verhalen.

Vliegtuigongelukken

John F. Kennedy kwam uit een grote Iers-Amerikaanse familie. Hij was het tweede kind van Joe Kennedy Sr. en Rose Kennedy, die in totaal negen kinderen zouden krijgen. Van deze negen kinderen stierven er vier uiteindelijk op jonge leeftijd bij een ongeluk of moordaanslag.

Joseph Kennedy Jr. Kennedy familie tragedie of vervloekt?

In 1944 kwam de oudste zoon van Joe Sr. en Rose, Joe Kennedy Jr., om het leven bij een vliegtuigongeluk. Joe jr. was op dat moment actief als gevechtspiloot in Europa toen zijn vliegtuig tijdens een geheime missie plotseling ontplofte. De oorzaak van deze ontploffing is nooit achterhaald. Ook Kathleen Kennedy, het vierde kind uit het gezin van Joe Sr. en Rose, kwam bij een vliegtuigongeluk om het leven. Zij stierf in 1948 toen haar vliegtuig in Frankrijk neerstortte.

Politieke moorden

Op 11 november 1963 volgde daarna de bekendste Kennedy-tragedie. President John F. Kennedy werd tijdens een bezoek aan de Texaanse stad Dallas neergeschoten door Lee Harvey Oswald. De beweegredenen achter Oswalds daad werden nooit opgehelderd, aangezien Oswald vlak na zijn arrestatie zelf werd doodgeschoten.

In 1968 werd vervolgens ook Robert F. Kennedy doodgeschoten. Robert Kennedy voerde op dat moment campagne om, net als zijn broer John F., president van de VS te worden. Hij werd neergeschoten door de Palestijn Sirhan Bishara Sirhan, die vond dat Robert te veel steun verleende aan Israël tijdens het Israël-Palestina conflict.

Mislukte hersenoperatie

Na de dood van Robert Kennedy waren nog vijf van de negen Kennedy-kinderen van Joe Sr. en Rose in leven. Het had echter weinig gescheeld of ook de jongste uit het gezin, Edward ‘Ted’ Kennedy, was bij een ongeval overleden. Ted Kennedy overleefde zowel een vliegtuig- als een auto-ongeluk. In beide gevallen kwamen andere inzittenden van het voertuig om het leven, maar Ted overleefde het tot tweemaal toe.

Nog tragischer is het verhaal van de oudste dochter van Joe Sr. en Rose, Rosemary Kennedy. Rosemary had van jongs af aan een cognitieve achterstand, waardoor ze door de familie als ‘intellectueel langzaam’ werd omschreven.

Haar vader Joe Sr. hoopte de situatie van Rosemary te verbeteren door een relatief nieuwe medische ingreep op haar te laten uitvoeren, een lobotomie. Deze operatie mislukte echter en verslechterde haar staat juist, waardoor ze tot haar dood in 2005 in een instelling moest verblijven. Het lot van Rosemary inspireerde haar zus Eunice Kennedy tot de oprichting van de Paralympische Spelen.

De tragedies duren voort

Ook de kinderen en kleinkinderen van de eerder genoemde Kennedy’s bleef het noodlot niet bespaard. John F. Kennedy was voor zijn eigen dood al twee kinderen verloren. Een dochter werd dood geboren terwijl een zoon zeer jong overleed aan een longziekte. Later zou ook de oudste zoon van John F. Kennedy, John F. Kennedy Jr. op jonge leeftijd omkomen. Wederom betrof het hier een vliegtuigongeluk. Ook de vrouw en schoonzus van John F. Kennedy Jr. kwamen bij dit ongeval om het leven.

Het waren echter vooral de nazaten van Robert F. Kennedy, die zelf elf kinderen kreeg, die heel wat tragedies moesten verwerken. Zo stierven zowel een zoon als een kleindochter van Robert aan een overdosis drugs. Een andere zoon, Michael Kennedy, kwam om het leven bij een bizar skiongeluk. Michael zou tijdens het skiën met een bal hebben overgegooid, waarna hij frontaal tegen een boom op botste.

Lee Harvey Oswald Kennedy familie tragedie of vervloekt?

In het meest recente geval kwam een andere kleindochter van Robert F. Kennedy om het leven bij een kano-ongeluk.

Kennedy-vloek?

De tragedies blijven de familie zodoende achtervolgen. Mede hierdoor zijn er verschillende mensen die geloven dat de familie vervloekt is. Ook zijn er behoorlijk wat complottheorieën, bijvoorbeeld over de ware opdrachtgever voor de moord op John F. Kennedy. De Kennedy’s zelf willen hier echter niets van weten. Edward Jr., een zoon van Ted Kennedy, stelde dat zijn familie net zoals elke andere Amerikaanse familie is.

De familie is natuurlijk ook erg groot, waardoor de kans op dit soort tragedies ook toeneemt. Desalniettemin blijven er Amerikanen die geloven dat de Kennedy’s echt vervloekt zijn.

Bronnen

afbeelding

Ook interessant: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.