Geen afbeelding beschikbaar

24 augustus jarig: Floris IV van Holland

De legende wil dat Floris IV uit jaloezie vermoord is. Op een toernooi maakt hij zoveel indruk op de vrouw van een graaf, dat hij vermoord werd. Floris IV is graaf van Holland, verwerft veel faam op toernooien en heeft verschillende hoven. Hij neemt deel aan veldslagen en toernooien en wordt gezien als de stichter van Den Haag. Floris IV wordt geboren op 24 augustus 1210.

De plek waar Floris IV geboren werd, is niet bekend. Hij was de zoon van Willem I, graaf van Holland, en Aleid van Gelre. Floris trouwde al op 14-jarige leeftijd in Antwerpen met Machteld van Brabant, die vermoedelijk zo’n tien jaar ouder was dan hij. Ze kregen in dit huwelijk zes kinderen, van wie Floris’ opvolger Willem II de bekendste is. Floris IV volgde op 11-jarige leeftijd zijn vader op als graaf van Holland, omdat zijn vader in dat jaar overleed. Omdat hij pas 11 jaar was toen hij graaf werd, stond hij tot hij op 12-jarige leeftijd meerderjarig was onder voogdij van graaf Boudewijn van Bentheim.

Floris IV breidde zijn gebied uit met het Land van Altena, een streek in Noord-Brabant. Ook nam hij deel aan een expeditie tegen Drenthe. Deze ging verloren. Verder vocht hij in een oorlog tegen de Stedingers, een volk afkomstig uit een streek in Noord-Duitsland. Floris IV liet in 1230 een bescheiden kasteel bouwen in het huidige Den Haag, op een plek waar toen al een hofstede aanwezig was. Vermoedelijk was dit op de plek waar nu het Binnenhof staat. Zijn zoon Willem II liet er in de buurt in 1248 een groter kasteel bouwen.

In 1234 nam Floris IV deel aan een toernooi in het Noord-Franse Corbie. Hij kwam hierbij uiteindelijk om het leven. Over zijn dood bestaat een romantische overlevering, waarvan niet bekend is of het waar is. Hij zou op het toernooi in Corbie veel indruk hebben gemaakt op Mathilde II van Boulogne. Zij schreef hem daarom een liefdesbrief. Mathilde was gravin en de vrouw van  Filips Hurepel, die ook deelnam aan het toernooi. Hij was zo jaloers op Floris IV dat hij hem op dit toernooi uiteindelijk dodelijk verwond heeft. Floris IV is 34 jaar oud geworden.

De vertegenwoordigers van de PSP waren vooral aanhangers van de zogenoemde ‘derde weg’,

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Tijdperken: 

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.