Het Binnenhof wordt vanaf de zomer van 2021 verbouwd. Maar wat is eigenlijk de geschiedenis van het centrum van de Nederlandse democratie?
Den Haag
Een groep internationale onderzoekers is er met behulp van nieuwe technologie in geslaagd ongeopende 17de eeuwse brieven te lezen zonder deze te openen.
Tegenwoordig worden veel auto’s in Nederlandse stadscentra geweerd door autovrije of autoluwe zones. Zo neemt de luchtkwaliteit toe en wordt het centrum van de stad aantrekkelijker.
De Gevangenpoort was van 1420 tot aan 1828 de gevangenis van het Hof van Holland. Mensen werden eeuwenlang opgepakt en bestraft in deze gevangenis in Den Haag. De Gevangenpoort groeide uit als staatsgevangenis van Den Haag en werd al gauw een gevangenis waar je niet vast wilde zitten. Maar wat gebeurde er nu precies achter de schermen deuren van de Gevangenpoort?
Tegenwoordig geloven mensen in verschillende religies, dit kan en mag hier in Nederland. Toch is dit niet altijd zo vanzelfsprekend geweest.Tot in de zestiende eeuw was het katholieke geloof dominant. Wie niet volgens de katholieke wijze naar de kerk ging, stond al snel te boek als ketter.
Dat haar onschuldige liefde zou uitlopen op een doodsveroordeling, dat had Catharina le Chasseur niet kunnen bevroeden toen zij in1509 bij de Hollandse edelman Gerrit van Assendelft in bed belandde. De vader van Catharina dwong Gerrit om met zijn dochter te trouwen, maar dat huwelijk viel niet in goede aarde.
Het boerenprotest in Stroe op 22 juni 2022 domineerde het landelijke nieuws. Maar hoe zat het met vergelijkbare protesten zo'n dertig jaar eerder?
De Algemene Beschouwingen worden gezien als hét politieke debat van het jaar, maar wat is de geschiedenis achter dit jaarlijkse politieke hoogtepunt?
Prinsjesdag staat bol van de tradities. Hoe zit het met de oorsprong van deze rituelen?
Op 21 maart 2018 kan er tijdens de gemeenteraadsverkiezingen niet alleen gestemd worden op verschillende partijen; burgers kunnen tegelijkertijd hun stem uitbrengen op het raadgevend referendum over de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (WIV) – de zogeheten ‘Sleepwet’. Wat zijn de ervaringen van Nederland met referenda?
Op 15 september 1979 brak er een waterleidingbuis onder een nieuwbouwwijk in Lekkerkerk, in Zuid-Holland. Bij herstelwerkzaamheden bleek dat de wijk op sterk verontreinigde grond was gebouwd. Het eerste grote gifschandaal in Nederland was een feit.
Bij "koffiehuis" denk je misschien aan een softdrugs-winkel, maar ooit bestonden er echte koffiehuizen. Het waren de voorlopers van de moderne horeca.