26 januari jarig: Hendrick Zwaardecroon

“Ik hoop dat mijn opvolgers rustigere tijden zullen kennen dan ik, want mijn bestuursperiode stond bol van de moeilijkheden, vervolgingen en persoonlijke aanvallen”, aldus Hendrick Zwaardecroon in zijn memoires. Tijdens zijn periode als gouverneur-generaal kreeg hij regelmatig te maken met corrupte ambtenaren en verzet tegen zijn strenge bewind. Hendrick Zwaardecroon werd geboren op 26 januari 1667.

Hendrick Zwaardecroon was de zoon van rentmeester Theophilus Zwaardecroon en Margaretha van Heulen. In december 1684 trad hij in dienst van de Verenigde Oost Indische Compagnie als secretaris van de commissaris-generaal H.A. van Reede tot Drakestein. Onder diens leiding maakte Zwaardecroon achtereenvolgens promotie tot boekhouder, onderkoopman en koopman. Op 10 mei 1694 ging hij uiteindelijk van boord in Ceylon, waar hij werd aangesteld als commandeur van Jaffapatnam.

Op het vasteland bleek Zwaardecroon net zo goed uit de voeten te kunnen en maakte verdere carrière. Zo werd de voormalige koopman achtereenvolgens benoemd tot waarnemend gouverneur van Ceylon (1696), directeur van Suratte (1699), secretaris van de koloniale regering in Batavia (1703) en lid van de Raad van Indië (1704). Zwaardecroon bereikte het hoogtepunt van zijn carrière op 13 november 1718 toen hij werd benoemd tot gouverneur-generaal van Indië.

Gedurende zijn bestuursperiode zette Zwaardecroon zich vooral in voor een bevordering van de handel in Indië. Zo stimuleerde hij de productie van indigo, introduceerde hij de zijdeteelt op Java en haalde hij de banden met China aan. Bovendien investeerde de gouverneur-generaal in de aanplant van koffie in de Nederlandse koloniën, een stap die hem veel kritiek opleverde, maar uiteindelijk resulteerde in een groot succes.

Zwaardekroon stond verder bekend om zijn harde optreden tegen smokkel, corruptie en criminaliteit. Zo liet hij in 1721 de rijke koopman Pieter Eberveld ter dood veroordelen omdat hij (mogelijk onterecht) verdacht werd van betrokkenheid bij een complot om het Nederlandse koloniale bestuur omver te werpen. Op 8 juli 1725 legde Hendrick Zwaardecroon zijn functie als gouverneur-generaal neer. Hij overleed drie jaar later, op 12 augustus 1738, op zijn landgoed te Batavia.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.