Home » Inhoudelijke tags

Verenigde Oost-Indische Compagnie

Geschiedenis Jakarta
Nieuws - 2 mei 2019

Oorspronkelijk werd de stad Jakarta opgericht als Sunda Kelapa in 397. Gedurende de 17de eeuw werd de stad een belangrijke handelspost voor Nederlanders.

Voedselschandalen
Reportage - 11 apr 2018

In 1893 werd de Keuringsdienst van Waren opgericht in Rotterdam. Sindsdien worden dranken en voedsel nauwlettend gecontroleerd op veiligheid voor consumptie. Door de eeuwen heen hebben handelaren voedsel echter op allerlei manieren verrijkt – niet zelden met ernstige gevolgen. Zo waren er ook voedselschandalen in het negentiende-eeuwse Engeland.

rijkdom vergaren bij de VOC
Nieuws - 27 jul 2017

De Gouden Eeuw staat bekend als een hoogtepunt in de Nederlandse geschiedenis, zeker wat betreft relatieve welvaart. Maar de meeste mensen waren niet rijk.

Jacob Haafner
Nieuws - 20 jul 2017

Eduard Douwes Dekker (Multatuli) is waarschijnlijk de bekendste criticus van het Nederlandse koloniale beleid, maar Jacob Haafner had al eerder kritiek.

Frederik de Houtman
Nieuws - 19 jul 2017

Frederick de Houtman was de broer van Cornelis de Houtman en ging mee op de Eerste Schipvaart. Tijdens een tweede reis in Azië werd hij gevangengenomen.

Dodo Mauritius Kerckhoven
Nieuws - 17 jul 2017

De reis van VOC-schip Aernhem was een helse tocht, het schip leed schipbreuk bij Mauritius. Ziekentrooster Johannes van Kerckhoven beschreef de tocht.

Nieuws - 6 jul 2017

De manier waarop de Republiek der Verenigde Nederlanden werd bestuurd, is ook terug te zien in de manier waarop de VOC en WIC werden bestuurd.

Cornelis de Houtman
Nieuws - 3 jul 2017

Voor de oprichting van de VOC in 1602 ging Cornelis de Houtman op verkenningstocht naar Indië. Met succes: de Nederlanders wisten de weg naar Indië

De VOC leverde Nederland veel rijkdom op.
Nieuws - 7 jun 2017

De Verenigde Oost-Indische Compagnie zorgde voor een sterk toenemende Nederlandse welvaart in de zeventiende eeuw. Er zijn echter nog andere compagnieën.

Isaac Le Maire
Nieuws - 31 mei 2017

Bij de oprichting van de Verenigde Oost Indische Compagnie (VOC) in 1602 werd een primeur gemaakt door aandelen uit te geven

Uitbreken van de Atjeh-oorlog
Nieuws - 26 mrt 2017

Op 26 maart 1873 brak de Atjehoorlog uit, nadat Atjeh niet was ingegaan op een door Nederland gestelde ultimatum.

VOC
Nieuws - 20 mrt 2017

Op 20 maart 1602 werd de VOC opgericht. De VOC was een staatkundige en militaire handelsorganisatie.

Pagina's

Abonneren op Verenigde Oost-Indische Compagnie