Home » Inhoudelijke tags

Verenigde Oost-Indische Compagnie

Plattegrond van Candia en omgeving
Nieuws - 18 apr 2023

De Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) dwong de Sri Lankaanse bevolking in de 18e eeuw zich te registreren. Hoewel het doel van deze registratie was da

Scheepsbouw VOC Batavia hout hoe kwam de VOC aan hout
Nieuws - 2 nov 2021

Om de grootschalige overzeese handel van de VOC te realiseren, waren enorme hoeveelheden hout nodig. Hoe kwam de Republiek aan zo veel hout?

Het koninkrijk van Tungning op een Chinese wereldkaart
Reportage - 3 apr 2020

In de 17e eeuw werd in China de Ming-dynastie omvergeworpen. Aanhangers van deze dynastie vluchten naar het eiland Formosa om vanuit daar verzet te bieden tegen de nieuwe machthebbers.

Hugo de Groot Portret
Nieuws - 4 sep 2019

In 1609 verscheen Hugo de Groots Mare Liberum, waarin hij pleitte voor vrije toegang tot de wereldzeeën. Hoe invloedrijk is De Groots boek gebleken?

Willem Bontekoe
Reportage - 6 aug 2019

Het verhaal van De scheepsjongens van Bontekoe zal bij veel mensen een belletje doen rinkelen. Het boek uit 1924 is in 2007 zelfs verfilmd.

Dirck Hartogh Australië
Reportage - 3 jul 2019

Dirck Hartogh werd geboren in de 16de eeuw en ondernam als kapitein voor de VOC vele tochten. Deze zeevaarder is voornamelijk beroemd vanwege zijn reis naar Australië in 1616. Wie was deze Nederlandse pionier en wat is zijn connectie met Australië?

Geschiedenis Jakarta
Nieuws - 2 mei 2019

Oorspronkelijk werd de stad Jakarta opgericht als Sunda Kelapa in 397. Gedurende de 17de eeuw werd de stad een belangrijke handelspost voor Nederlanders.

Voedselschandalen
Reportage - 11 apr 2018

In 1893 werd de Keuringsdienst van Waren opgericht in Rotterdam. Sindsdien worden dranken en voedsel nauwlettend gecontroleerd op veiligheid voor consumptie. Door de eeuwen heen hebben handelaren voedsel echter op allerlei manieren verrijkt – niet zelden met ernstige gevolgen. Zo waren er ook voedselschandalen in het negentiende-eeuwse Engeland.

rijkdom vergaren bij de VOC
Nieuws - 27 jul 2017

De Gouden Eeuw staat bekend als een hoogtepunt in de Nederlandse geschiedenis, zeker wat betreft relatieve welvaart. Maar de meeste mensen waren niet rijk.

Jacob Haafner
Nieuws - 20 jul 2017

Eduard Douwes Dekker (Multatuli) is waarschijnlijk de bekendste criticus van het Nederlandse koloniale beleid, maar Jacob Haafner had al eerder kritiek.

Frederik de Houtman
Nieuws - 19 jul 2017

Frederick de Houtman was de broer van Cornelis de Houtman en ging mee op de Eerste Schipvaart. Tijdens een tweede reis in Azië werd hij gevangengenomen.

Dodo Mauritius Kerckhoven
Nieuws - 17 jul 2017

De reis van VOC-schip Aernhem was een helse tocht, het schip leed schipbreuk bij Mauritius. Ziekentrooster Johannes van Kerckhoven beschreef de tocht.

Pagina's

Abonneren op Verenigde Oost-Indische Compagnie