29 augustus jarig: Koning Hendrik V van Engeland

Shakespeare maakte verschillende toneelstukken over hem, waarin hij wordt neergezet als een evenwichtige, besluitvaardige vorst. Hij wordt koning in een roerige tijd, maar weet goed met de problemen die er in zijn rijk optreden om te gaan. Hendrik V wordt geboren op 29 augustus 1387.

Hendrik V werd geboren in de toren van het kasteel in Monmouth, in Wales. Hij was de zoon van Hendrik IV en Maria de Bohun. Toen hij opgroeide was zijn vader nog geen koning, maar in 1399 greep Hendrik IV de macht. Zijn vader overleed in 1413, waarna Hendrik V hem opvolgde. Hij kreeg verschillende problemen voor zijn kiezen toen hij koning van Engeland werd. Onder zijn vader waren er veel opstanden uitgebroken, ook was de Honderdjarige Oorlog bezig (1337-1453) en was er sprake van een kerkelijk schisma. Hendrik V pakte deze problemen in één keer aan en wist ze goeddeels op te lossen.

Hij maakte meteen duidelijk dat hij koning wilde zijn van een verenigd Engeland. Hij sloeg in het begin een aantal opstanden neer en zorgde ervoor dat het vervolgens rustig bleef in Engeland. Zo sloeg hij de opstand van de Lollarden neer, een religieuze afsplitsing die bestond uit aanhangers van John Wycliff (1320-1384). Ook zorgde hij ervoor dat geschillen vergeven en vergeten werden.

Slag bij Azincourt

Vervolgens trok hij naar Frankrijk om daar de Engelse eer te herstellen. Hij viel in 1415 Normandië binnen, daar behaalde hij bij Azincourt een enorme overwinning op het Franse leger en tekende na onderhandelingen met koningin Isabeau van Frankrijk het verdrag van Troyes in 1420. In dit verdrag werd afgesproken dat Hendrik V de koning van Frankrijk, Karel VI, na diens dood zou opvolgen.

Koning van Frankrijk

Hendrik trouwde met de dochter van Karel VI, Catharina, met wie hij één zoon kreeg: de latere Hendrik VI. Dankzij dit huwelijk werd Hendrik er zeker van dat hij na de dood van Karel VI koning van Frankrijk zou worden. De Engelse overwinning na de Honderjarige oorlog leek zo volledig vast te staan. Het liep anders, Hendrik V kon niet lang van zijn overwinning genieten, hij stierf in 1422 op 35-jarige leeftijd aan de gevolgen van dysenterie. Zijn zoon, tien maanden oud, volgde hem op als koning van Frankrijk en Engeland.

Ook interessant: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Lees Ons Amsterdam

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Ontdek Geschiedenis Magazine!