Geen afbeelding beschikbaar

29 februari jarig: Paus Paulus III

Zijn zus is de maîtresse van Paus Alexander VI en zelf houdt hij er ook een minnares op na. Desalniettemin wordt Alessandro Farnese in 1534 toch gekozen tot de nieuwe Paus. Als Paus Paulus III strijdt hij fanatiek tegen de Reformatie en begint hij met de Inquisitie. Alessandro Farnese werd geboren op 29 februari 1468.

Alessandro Farnese werd geboren op 29 februari 1468 in Canino, Toscane. Op de relatief jonge leeftijd van 25 jaar werd Alessandro benoemd tot kardinaal door Paus Alexander VI (1492-1503). Diens minnares, Giulia, was de zus van Alessandro, en dus kreeg hij al snel de bijnaam ‘de schoonbroer van de Paus’. Zelf hield hij er ook een maîtresse op na, die hem uiteindelijk maar liefst vier kinderen schonk.

Na de dood van Paus Clementius VII in 1534 werd Allessandro, gekozen tot Paus Paulus III. Vrijwel direct maakte hij van zijn nieuwe macht gebruik om de positie van zijn eigen familie te verbeteren. Zo liet hij zijn kleinzonen Alessandro en Ascanio, 14 en 16 jaar oud, beide benoemen tot kardinalen. Tegelijkertijd probeerde Paulus echter ook hervormingen door te voeren om de katholieke kerk weer meer aanzien te geven. Zo vaardigde hij in 1536 het ‘Consilium de Emendenda Ecclesia’ uit, waarin stond dat de geestelijken verplicht waren hun eigen wetten op te volgen. In de voorgaande jaren was het Pausdom namelijk sterk verzwakt door de opkomst van het protestantisme, als gevolg van de corruptie binnen de kerk.

Paulus slaagde er hiermee echter niet in om de reformatie te stoppen, en dus besloot hij tot hardere maatregelen. In 1542 richtte hij de Inquisitie op, een kerkelijke rechtbank belast met de opsporing en vervolging van ketters. Drie jaar later organiseerde hij het Concilie van Trente, waarmee de scheuring binnen de kerk gerepareerd moest worden. De meeste protestanten kwamen echter niet opdagen, en dus besprak het concilie van Trente vooral hoe de katholieke kerk beschermd moest worden. Zo werden de boeken van de Nederlandse humanist Desiderius Erasmus verboden en mocht de liturgische muziek niet langer tweestemmig zijn. Het concilie van Trente zou uiteindelijk nog tot 1563 voortduren, maar dit maakte Paus Paulus III niet meer mee. Hij overleed 10 november 1549 op 81-jarige leeftijd.

 

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.