Geen afbeelding beschikbaar

5 bekende dieren van televisie

Het is vandaag Werelddierendag en dat betekend dat dieren centraal staan. Dierendag staat vooral in het teken van huisdieren die verwend worden. IsGeschiedenis denkt vandaag aan de zeer beroemde dierenfiguurtjes die niet meer weg te denken zijn uit de wereld van de animatiefilms of de strips.


Mickey Mouse


Van ons lijstje is Mickey Mouse de oudste. Het eerste filmpje met de bekende muis dateert uit 1927. Maker van de muis is Walt Disney, de bekend is van vele andere Disney films. Mickey Mouse werd bekend met de film Steamboot Willy en kreeg, net zoals later Donald Duck, een eigen strip. Op 13 januari 1930 verscheen de eerste Mickey Mouse-strip.


Donald Duck


Stripheld Donald Duck kwam tot leven in 1934. De eend kwam voor in de film The Wise Little Hen die acht minuten duurde. In deze film Donald Duck slechts een kleine bijrol. In de opvolgende films oversteeg Donald Duck de bijrol en werd hij bekend. In de jaren daarna kreeg Donald Duck een eigen strip. Carl Barks tekende de eend tot 1966. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog maakte Disney propaganda namens de regering om pro-Amerikaanse steun te krijgen voor de oorlog. In totaal werd er 68 uur aan filmmateriaal geproduceerd.


Bugs Bunny


Bugs Bunny kwam voor het eerst op de televisie in een filmpje van Porky Pig in 1938 en groeide later uit tot het symbool van Warner Bros. Vandaag de dag is er nog steeds een discussie of Bugs Bunny een konijn of een haas is. Bugs Bunny, zeer bekend van de Looney Tunes, is een antropomorf wezen, dat betekent dat hij een dier is, maar wel de menselijke eigenschappen  en normen en waarden heeft. De eerste film waarin Bugs Bunny voorkwam zoals de meesten hem nu kennen is A Wild Hare uit 1940. Mel Blanc sprak de stem in van Bugs Bunny en om waardevoller over te komen at hij tijdens het praten wortels. Er zijn geruchten dat Blanc geen wortels zou lusten en er zelfs allergisch voor zou zijn. Later bij een ongeluk in 1961 raakte de stemmenman in coma. Na verschillende pogingen om Blanc te wekken, zei de dokter what's up doc?, een bekende uitspraak van Bugs Bunny, en toen werd hij wakker. Later zou Blanc hebben geschreven dat Bugs Bunny zijn leven heeft gered. Van de duizenden kaarten die Blanc kreeg van fans waren sommigen zelfs geadresseerd aan Bugs Bunny Hollywood.


Tom en Jerry


Wie kent ze niet? De kat Tom en de muis Jerry, die constant door Tom wordt opgejaagd. De eerste afleveringen van de tekenfilmserie werden gemaakt in 1940. De animatiefilmpjes draaiden in die tijd nog in de bioscoop. Tot 1958 werden 114 filmpjes gemaakt, waarvan er zeven werden bekroond met een Acadamy Award voor beste animatiefilm van het jaar. In de eerste aflevering werd Tom nog Jasper genoemd. Daarna werd de naam gewijzigd naar Thomas en daarna naar Tom, dat afkomstig is van tomcat en kater betekent. Jerry had in de eerste aflevering de bijnaam Jinx. Door de jaren heen is Tom en Jerry geproduceerd door verschillende studio's. Sinds 1993 worden de afleveringen gemaakt door Warner Bros.


Tom Poes


Een andere bekende kat is Tom Poes, een witte kat die vanaf 1948 op de radio te horen was en in 1960 twee keer op televisie verscheen in de poppenseries 'Tom Poes en het echoputje' en 'De schatkaart van Opa Bastiaan'. Samen met de beer Heer Bommel beleefde hij avonturen. Tom Poes was eerder bekend van strips van Marten Toonder die hij in 1941 introduceerde.  De stripverhalen werden vooral door volwassenen gelezen. De televisiereeks was gericht op kinderen. In 1968 kwam Tom Poes nogmaals op de buis, ditmaal in 'Tom Poes en de Grauwe Grazer', voorgelezen door Adèle Bloemendaal. Tom Poes beleefde later een primeur, want Als je begrijpt wat ik bedoel was in 1983 de eerste Nederlandse tekenfilm die 's avonds op de televisie kwam.  De bioscooppremière was op 3 februari 1983. In december van dat jaar zond Veronica de tekenfilm uit op tv. De strips van Tom Poes worden beschouwd als grote inspiratiebron voor andere striptekenaars. In 1977 verscheen de tienduizendste strip van Tom Poes in het NRC Handelsblad. De strips werden toen gelezen door bijna een miljoen Nederlanders.

Bronnen

isgeschiedenis.nl Geboorte Donald Duck
www.youtube.com De tienduizendste Tom Poes
wikipedia.org Propaganda productie
wikipedia.org Tom Poes
waarkeekjijvroegernaar.nl Serie Tom Poes
wikipedia.org Tom en Jerry
wikipedia.org Bugs Bunny
tallsay.com Werelddierendag
wikipedia.org Porky Pig
tallsay.com Mel Blanc de stemgoochelaar
www.waarkeekjijvroegernaar.nl Als je begrijpt wat ik bedoel

Afbeelding

staticflickr.com Bugs Bunny

Landen: 

Personen: 

Onderwerpen: 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Het eerste nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.