Mickey Mouse

Eerste Mickey Mouse strip

"I only hope that we never lose sight of one thing – that it was all started by a mouse”, aldus Walt Disney in 1954 over de beginperiode van zijn bedrijf. Op 13 januari 1930 verscheen de eerste krantenstrip van Mickey Mouse. Het was de eerste uitbreiding van de franchise van de inmiddels wereldberoemde muis, die later het beeldbepalende gezicht van Disney zou worden.



Mickey Mouse verscheen voor het eerst in 1928 in de stomme film Plane Crazy, een try-out van Walt Disney en tekenaar Ub Iwerks. De film sloeg niet aan en het lukte de twee niet een distributeur te vinden. Disney gaf echter niet op en probeerde het later dat jaar nogmaals met de film Steamboat Willie. Deze keer voegde hij geluid toe aan de tekenfilm. Steamboat Willie sloeg in als een bom. In het daaropvolgende jaar besloot Disney om snel meer nieuwe Mickey-films te maken en ook deze werden meteen een succes. Mickey Mouse was hiermee de eerste grote doorbraak van The Walt Disney Studio.


Krantenstrip


Na deze goede start kreeg Mickey op 13 januari 1930 een naar zichzelf vernoemde krantenstrip. In het begin verzon Disney zelf de verhalen en maakte Iwerks de tekeningen. De eerste verhaallijn liep tot 31 maart 1930. Vanwege het grote succes van de films nam Dinsey in april van dat jaar Floyd Gottfredson aan op tijdelijke basis om de krantenstrip te gaan tekenen. Uiteindelijk heeft hij 45 jaar lang Mickey-strip verzorgd, die dagelijks in meer dan 120 verschillende kranten verscheen. Mickey werd al snel een hype en in 1930 ontstond zelfs de eerste Disney-merchandise. Iemand betaalde Disney 300 dollar om Mickey te mogen afbeelden op een schoolleitje. Dat was het begin van de productie van een niet-aflatende stroom van aan Mickey gerelateerde producten.


Illegale kopieën


Al snel was Mickey niet meer alleen en verschenen figuren als Minnie Mouse, Goofy, Pluto en Donald Duck in zijn avonturen. De eerste Mickey kleurenfilm, The Band Concert, verscheen al in 1935. Beroemd is de rol van Mickey als tovenaar in de film Fantasia uit 1940, gebaseerd is op het muziekstuk van de Franse componist Paul Dukas. De Mickey hype verspreidde zich razend snel naar het buitenland. Er verschenen zelfs illegale kopieën van Mickey, zoals in Servië, waar de strips vanaf 1932 getekend werden door plaatselijke auteurs. In 1931 verscheen Mickey Mouse voor het eerst in Nederland als de krantenstrip ‘De avonturen van Mikkie Muis. Voor iedereen en elken dag’ in de Telegraaf.


Intussen is Mickey Mouse te zien geweest in meer dan 130 films en is hij onbetwist het bekendste Disney-figuur. Ter ere van zijn vijftigste verjaardag kreeg Mickey Mouse in 1978 als eerste tekenfilmfiguur een ster op de Hollywood Walk of Fame. 


 

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!