Anastasia Romanov

5 juni jarig: Anastasia van Rusland

Haar tragisch korte leven spreekt tot de verbeelding en er zijn talloze boeken, films en series over haar gemaakt. Anastasia van Rusland was de jongste dochter van de laatste tsaar van Rusland, Nicolaas II, en zijn vrouw Alexandra. Ze werd geboren op 5 juni 1901.

De geboorte van Anastasia was in eerste instantie nogal een teleurstelling. Na drie dochters hoopten de tsaar en zijn vrouw op een mannelijke troonopvolger. Toen de tsaar hoorde dat zijn vrouw weer een dochter had gebaard, moest hij uit frustratie eerst een ommetje maken door de paleistuinen, voordat hij bij haar en het pasgeboren kind kwam kijken. De levendige Anastasia wist iedereen echter al gauw in te pakken. Haar moeder creëerde een liefdevol familieleven, waar Anastasia zich helemaal in thuis voelde. Vooral met haar jongste zus Maria kon ze het erg goed vinden. De twee meisjes deelden een kamer waar ze vaak samen platen speelden, en werden door bediendes vaak ‘het kleine stel’ genoemd.

Problemen aan het hof

Hoe gelukkig Anastasia’s jeugd ook was, de problemen in Rusland stapelden zich ondertussen op. De Russisch-Japanse oorlog (1904-1905) en vervolgens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) zorgden voor veel problemen, armoede en ontevredenheid. De toorn van de bevolking richtte zich vooral op de tsaar en zijn familie. Dat er in 1904 eindelijk een troonopvolger geboren werd, Aleksej, kon het tij niet meer doen keren.

Romanov-familie vermoord

Toen de tsaar in 1917 met veel geweld voedselrellen liet neerslaan, was dat de laatste druppel. In februari van datzelfde jaar brak de zogenaamde februarirevolutie uit en tsaar Nicolaas werd gedwongen afstand te doen van de troon. Hij werd samen met zijn gezin gevangen genomen en viel, nadat de Bolsjewieken de macht hadden gegrepen in oktober, in november 1917 in hun handen. De familie werd naar Jekaterinenburg gebracht waar ze enige maanden werd vastgehouden. Uiteindelijk werd Anastsaia samen met haar familie in de nacht van 16 juli geëxecuteerd. De vrouwen hadden echter dikke korsetten aan, waar de kogels niet helemaal doorheen drongen. Hierop werden ze nogmaals beschoten en degenen die daarna nog in leven waren, werden met bajonetsteken omgebracht.

Anastasia ontsnapt?

Over de dood van Anastasia bestond altijd veel onduidelijkheid. Zo werd haar lijk in eerste instantie, net als dat van haar broertje, niet bij de rest van de familie gevonden. Hierdoor ontstond het gerucht dat zij ontsnapt zou zijn uit Jekaterinenburg en nog in leven was. Anna Anderson deed zich vervolgens 60 jaar lang voor als Anastasia. In 2009 werd na DNA-onderzoek van prins Philip van Engeland, die verre familie is van Anastasia, uitgewezen dat een eerder gevonden lichaam dat van Anastasia of haar zus Maria is. Het lichaam van één van de zussen blijft dus tot op heden spoorloos.

Ook interessant: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Special: Operatie Market Garden | 80 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.