Geen afbeelding beschikbaar

6 januari jarig: Hetty Blok

“Het is je noodlot om voor eeuwig met die figuur vereenzelvigd te worden”, aldus de Nederlands actrice en cabaretière Hetty Blok. Hiermee verwijst zij naar haar geroemde rol als zuster Klivia in Ja Zuster Nee Zuster, de televisieserie die tussen 1966 en 1968 veel liefhebbers aan de buis gekluisterd houdt. Hetty Blok werd geboren op 6 januari 1920.

Henriëtte Adriana Blok werd geboren in Arnhem, als kind van Zeeuwse ouders. Op de meisjes-hbs in Arnhem ontdekte ze tijdens een toneelvoorstelling haar voorliefde en passie voor acteren. Na het volgen van een kleinkunstcursus ging zij in 1943 deel uitmaken van een cabaretgroep van Wim Ibo, ‘De Jonge Nederlanders’.

Samen met Wim Sonneveld en Annie M.G. Schmidt

In 1948 droeg zij bij aan het programma ’t Is Historisch van Wim Sonneveld met een liedje van Annie M.G. Schmidt, de vrouw die als een rode draad door de carrière van Blok ging lopen. Gedurende de jaren ’50 was Blok te zien in verscheidene theater- en cabaretvoorstellingen en oogste zij waardering met haar vertolking van Sjaan de huishoudster, in de radioserie ‘De familie Doorsnee’. In 1953 trouwde Hetty Blok met cabaretier Tib Tiebosch en ongeveer een jaar later werd hun zoon Victor geboren. 

Zuster Klivia

Met haar optreden als zuster Klivia in Ja Zuster Nee Zuster verwierf Hetty Blok eind jaren '60 haar grote faam. Samen met acteur Leen Jongewaard nam zij het zingen van de door Annie M.G. Schmidt geschreven liedjes voor haar rekening. Daarna was zij nog te zien in onder andere de televisieserie Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer? (1972), de speelfilm Brandende Liefde (1983) en vanaf eind jaren ’80 het soloprogramma Ziezo.

In De Wereld Draait Door

Begin 2010 liet de 90-jarige Hetty Blok in een uitzending van De Wereld Draait Door zien nog steeds in staat te zijn de harten van het publiek te veroveren. Zittend aan tafel zong zij uit volle borst ‘Niet met de deuren slaan’, waarbij de aanwezigen in de studio enthousiast inhaakten zodra de strofe ‘Ja zuster, nee zuster’ voorbijkwam. Hiermee werd eens te meer de beklijfde populariteit van de televisieserie benadrukt. Hetty Blok overleed, na een kort ziekbed, op 6 november 2012 in Amsterdam.

Rubrieken: 

Personen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Voor de leeuwen! Dierengevechten in de oudheid

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.