6 Luther-tentoonstellingen die je niet mag missen

luther2kopieIn opmaat naar de viering van 500 jaar Reformatie worden er vele tentoonstellingen en evenementen in en rond Duitsland georganiseerd. IsGeschiedenis maakt vast een selectie van 6 bijzondere tentoonstellingen over Luther die het bezoeken meer dan waard zijn!

1. Luthers Meesterwerk

Bibelhaus Erlebnis Museum |16 september 2015 - 31 december 2015

Afbeelding I LutAan de vooravond van het Reformatiejubileum in 2017 presenteert het Bijbelhuis in Frankfurt de 'kernstukken' van de Reformatie. Verschillende oude drukken, incunabelen (boeken gezet met losse letters) en geschriften die het verhaal vertellen van de Reformatie. Onder de topstukken bevinden zich onder andere de 'Biblia Deutsch' (1535) van Luther, de beroemde Gutenberg Bijbel en een brief die Luther naar Cranach stuurt over zijn tocht van Frankfurt naar Worms. Lees hier meer over de expositie! 

2. Tussen Venus en Luther: Cranachs Media van Verleiding

Germanisches National Museum | 21 mei 2015 - 22 mei 2016

Afbeelding II LutHet is je vast niet ontgaan: in aanloop naar 500 jaar Reformatie in 2017 is het jaar 2015 uitgeroepen tot Cranach-jaar. In verschillende vieringen en tentoonstellingen krijg je de kans om het werk van Lucas Cranach de Oudere (een goede vriend van Maarten Luther) te bewonderen. Cranach de Oudere schilderde het bekendste portret van Luther, illustreerde de Lutherbijbel en was een van de bekendste en meest veelzijdige Duitse Renaissanceschilders.

Het Germanisches National Museum eert zijn nalatenschap met een prachtige studio-tentoonstelling die aantoont dat we niet alleen te maken hebben met een briljant vakman, maar ook een uitzonderlijke marketingman die zijn kunst wist aan te passen aan de veranderende markt. De 44 prenten en tekeningen in de studio-tentoonstelling tonen dit op een bijzondere manier. Lees hier meer over de expositie! 

3. Reformatie & Ruhrgebied

Martin Luther Forum Ruhr

Afbeelding III LutDe regionale nadruk van deze Reformatie-tentoonstelling is uniek als je haar vergelijkt met verschillende andere tentoonstellingen over de Reformatie. In het Martin Luther Forum Ruhr is 200 vierkante meter verdeeld over 4 verdiepingen ingericht om de bezoeker kennis te laten maken met de invloed van de Reformatie op het Ruhrgebied. Door gebruik te maken van audiovisuele media en creatieve invalshoeken wordt het verhaal verteld aan de hand van o.a. biografieën, tradities van immigranten en vele interessante objecten (uit de 16e - 21e eeuw). Lees hier meer over deze vaste tentoonstelling!

4. Het Luthereffect. 500 Jaar Reformatie

Deutsches Historisches Museum | 12 april 2017 - 5 november 2017

Afbeelding IIII LutDeze - grootste - Luthertentoonstelling focust zich op één (heel brede) vraag: Wat voor impact en consequenties had de Reformatie en wat voor rol speelde de historische Maarten Luther hierin? De tentoonstelling focust zich hierin niet alleen op Duitsland, maar op de globale effecten van de Reformatie. Dit wordt gedaan aan de hand van verschillende thema's, zo wordt bijvoorbeeld de transformatie van het beeld van Luther door de tijd heen onderzocht. De grote zalen vol prachtige objecten zullen in ieder geval een onvergetelijk effect op de bezoeker hebben. Lees hier meer over deze expositie!

5. Luther & de Duitsers

Kasteel Wartburg| 4 mei 2017 – 5 november 2017

Afbeelding V LutJaarlijks bezoeken zo'n 350.000 mensen kasteel Wartburg, het is de bestbezochte Lutherplaats ter wereld. Hier vertaalde hij de Bijbel in het Duits en had daarbij een onvoorzien grote invloed op de Duitse taal. Niet zo verwonderlijk dus dat hier in mei 2017 een tentoonstelling wordt geopend waarin de relatie tussen Luther en 'het Duitse' wordt uitgediept.

De tentoonstelling is opgedeeld in 7 verschillende secties: 'Vrijheid en gehoorzaamheid', 'Bijbelvertaling en de Duitse taal', 'Huwelijk en familie', 'Pastorie', 'Opvoeding en educatie', 'Geloof en standvastigheid' en 'Rijk en natie'. Al deze onderwerpen zullen worden onderzocht vanuit Luthers perspectief. Eén van de hoofddoelen is om de relevantie van Luthers werk door de tijd heen te tonen voor de natie én voor ons. Lees hier meer over deze tijdelijke tentoonstelling!

6. Luther! 95 mensen - 95 schatten

Wittenberg, Lutherhaus | 13 april 2017 - 16 juli 2017 & 3 augustus - 5 november 2017

Afbeelding IIIIIIIn Wittenberg speelden zich vele belangrijkste gebeurtenissen rond de Reformatie af. De stad pakt uit met 2 tentoonstellingen: de eerste tentoonstelling laat 95 mensen aan het woord die op de een of andere manier zijn beïnvloed door Luther. Van Johan Sebastiaan Bach tot Martin Luther King en van schilder Lucas Cranach tot en met Ricarda Huch (een Duitse, vrouwelijke intellectueel).

De tweede tentoonstelling richt zich op 95 objecten die de reformator zelf gebruikte of gezien heeft in zijn leven. Zo worden onder andere Luthers eigen Bijbel (die hij gebruikte tijdens zijn verblijf in Veste Coburg), allerlei archeologische objecten die zijn gevonden rond zijn huis en een onbekend portret van Luther als 'Jonker Jörg' getoond. Lees hier meer over deze twee tentoonstellingen! 

 

Rubrieken: 

Partners: 

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.