Koning Lodewijk-Filips I

6 oktober jarig: Lodewijk Filips 1 van Frankrijk

Hij is de laatste koning van Frankrijk en moet uiteindelijk naar Engeland vluchten omdat de Tweede Republiek wordt uitgeroepen. Hij rekent af met een aantal adellijke gewoonten van het Franse koningshuis en is mede daardoor populair onder de middenklasse in Frankrijk. Lodewijk Filips I wordt geboren op 6 oktober 1773.


Lodewijk Filips werd geboren in Parijs. Zijn vader was Filips IV van Orleans en zijn moeder was Louise Marie Adelaide. Hij groeide op ten tijde van de Franse Revolutie (1789) en de heerschappij van Napoleon (1804-1815). In die periode verbleef de jonge Lodewijk Filips vaak buiten Frankrijk, zo verbleef hij onder andere vier jaar in de Verenigde Staten. Nadat Napoleon in 1815 aftrad, werd de monarchie tijdens de Restauratie hersteld. In deze periode keerde Lodewijk Filips terug naar Frankrijk. Ondertussen trouwde hij in 1809 met Marie Amelie van Bourbon-Sicilië. Het paar kreeg tien kinderen, van wie de oudste zoon Ferdinand al op 31-jarige leeftijd overleed.


Onder koning Karel X, de tweede koning sinds de Restauratie, kwam het Franse volk opnieuw in opstand. Dit gebeurde tijdens de Junirevolutie in 1830, omdat Karel X een autoritaire koning was die veel verworven vrijheden van de Franse burgers terug probeerde te draaien. Het volk zette Karel X af en droeg Lodewijk Filips voor als koning. Hij was populair onder de bevolking omdat hij veel minder autoritair was dan zijn voorganger en omdat hij sympathiek tegenover de idealen van de Franse Revolutie stond.


Onder Lodewijk Filips’ heerschappij ging het echter slecht met de Franse economie en hij kreeg hier de schuld van. Zijn reputatie verslechterde en uiteindelijk leidde de onrust in 1848 tot een nieuwe revolutie. Voordat koning Lodewijk Filips afgezet kon worden, trad hij af. Uit angst voor de woede van de bevolking vluchtte hij weg uit Frankrijk om zich in Engeland te vestigen. Aanvankelijk zou Lodewijk Filips’ kleinzoon Philippe hem opvolgen, maar uiteindelijk werd nog in hetzelfde jaar de Tweede Republiek uitgroepen. Lodewijk III herstelde daarna het keizerrijk. Lodewijk Filips leefde de rest van zijn leven in Engeland en stierf daar op 76-jarige leeftijd.  

Ook interessant: 

Landen: 

Tijdperken: 

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.