Napoleon III keizer Frankrijk

20 april jarig: Napoleon III

Karel Lodewijk Napoleon Bonaparte werd als Napoleon III in 1852 gekroond tot keizer van Frankrijk. Hij was in zijn leven betrokken bij een aanslag, streed mee in de Frans-Duitse oorlog (1870-1871) en liet Parijs drastisch verbouwen. Karel Lodewijk Napoleon Bonaparte werd geboren op 20 april 1808 in Parijs.


Ballingschap


Karel Lodewijk Napoleon Bonaparte was de zoon van de Nederlandse koning Lodewijk Napoleon en een neefje van de Franse keizer Napoleon I. Zijn moeder was Hortense de Beauharnais Bonaparte, een stiefdochter van Napoleon I. Toen het Franse keizerrijk van zijn oom in 1815 ten val kwam, was het gezin genoodzaakt Frankrijk te ontvluchten.


In eerste instantie vestigde de familie zich in Zwitserland, maar later vertrok Bonaparte samen met zijn oudere broer naar Italië. Daar sloten de twee zich aan bij een revolutionaire beweging die streefde naar een herenigd Italië. Na een mislukte samenzwering tegen de paus vluchtten de broers terug naar Zwitserland, waarbij de oudste van de twee onderweg overleed aan de mazelen.


Terugkeer naar Frankrijk


Karel Lodewijk Napoleon Bonaparte besloot zich bij thuiskomst te richten op het herstel van het Franse keizerrijk. Hij zag zichzelf als legitieme opvolger van zijn oom Napoleon Bonaparte. In 1836 en 1840 probeerde hij tevergeefs aan de macht te komen door een staatsgreep te plegen.


In het revolutiejaar 1848 wist Napoleon via verschillende verkiezingen in het Franse parlement te komen. Er werd een voorstel ingediend om het voor leden van de keizerlijke familie onmogelijk te maken lid te worden van het parlement. Dit werkte averechts en Napoleon werd met een ruime meerderheid door het volk tot president gekozen.


Kroning tot keizer


Toen het parlement in 1851 het plan van Napoleon  weigerde om zich opnieuw verkiesbaar te kunnen stellen, pleegde hij wederom een staatsgreep. In 1852 werd hij gekroond tot keizer Napoleon III. Hij nam de naam Napoleon III aan ter ere van zijn neef, Napoleon II, de zoon van de eerste Napoleon, die zelf nooit keizer van Frankrijk was geworden. Napoleon III trouwde met de Spaanse gravin Eugénie de Montijo, met wie hij in 1856 een zoon kreeg, Napoleon IV. Toen zijn troonopvolger geregeld was, was hij minder geïnteresseerd in zijn vrouw en zocht hij zijn vertier in buitenechtelijke relaties.


Als keizer overleefde hij in 1858 een aanslag, liet hij de nauwe straten van Parijs door baron Haussmann herbouwen tot de grote boulevards die de stad nu kent en werd hij uiteindelijk verslagen in de Frans-Duitse oorlog. In 1871 vertrok hij als balling naar Engeland, waar hij op 9 januari 1873 stierf. Na zijn dood werd Frankrijk weer een republiek, waardoor Napoleon III de laatste keizer van Frankrijk was.

Bronnen

- Encyclopedia Britannica, Napoleon III (…)

- Encyclopedia123.com, Napoleon III

- Biography.com, Napoleon III

 

Afbeelding

- Wikimedia Commons, Napoleon III (…)

 

Leestips - Boeken

 

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

De wraak van Baudelaire (ebook)
De wraak van Baudelaire (ebook)

€ 9.99

 

Ook interessant: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.