6 roerige films en series uit de jaren ’60 en ‘70

De eerste Nederlandse televisie-uitzending werd in 1951 uitgezonden, waarna men langzaam wende aan de ’kijkbuis’. In ’67 was de eerste kleurentelevisie en in de jaren ’70 hadden steeds meer mensen dit kleurige fenomeen in huis staan. De kabeltelevisie kwam destijds op waardoor antennes niet meer nodig waren.

1. The Sound of Music 1965

Wie kent het niet? Het jaren ’30-verhaal over de familie Von Trapp en hun charmante gouvernante Maria. De zeven kinderen in het gezin worden aanvankelijk door het strikte regime van Kapitein Von Trapp opgevoed. Maria brengt hier verandering in en leert de kinderen liedjes, waarna ook de kapitein snel soepeler wordt. De film viel flink in de prijzen bij de Oscars in 1966.

2. The Godfather 1972

Het is één van de bekendste Amerikaanse klassiekers: The Godfather geregisseerd door Francis Coppola. Het verhaal over de maffia met als basis de Corleone-familie schetst een beeld van de georganiseerde misdaad tijdens de jaren ’40. De Don staat aan het hoofd van de familie, maar wordt na zijn overlijden snel vervangen door zijn intelligente zoon Michael. Er volgt een moordcomplot op een corrupte agent en een drugshandelaar, waarna hij vlucht naar Sicilië. De film won 3 Oscars, 5 Golden Globes en vele andere prestigieuze filmprijzen.

3. Apocalypse Now 1979

Wederom een beroemde film van Coppola: Apocalypse Now gaat over de verschrikkingen van de Vietnamoorlog en kan daarom worden gezien als een protestfilm. Het plot wordt steeds gekker naarmate de film vordert, maar geeft daardoor de gekte van de oorlog weer. Bovendien wordt er een kritische kanttekening geplaatst bij de acties van het Amerikaanse leger.

I love the smell of napalm in the morning.

4. Thunderbirds 1965-1973 en daarna

De statige poppen van de scienfictionserie Thunderbirds zijn voor iedereen welbekend. Het verhaal over de reddingsorganisatie International Rescue speelt zich af in 2026, maar werd in de jaren ’50 gemaakt. Aanvankelijk werd de serie tijdens de jaren ’60 op de Nederlandse televisie gesynchroniseerd, al snel werd duidelijk dat de Britse versie meer recht aan het tv-programma deed.

5. The Addams Family 1976-1978

Charles Addams maakte in de jaren ’30 cartoons over de morbide familieleden, waarna er na dertig jaar een serie omheen werd verfilmd. De Amerikaanse serie werd al tussen 1964 en 1966 vertoond in de VS. Pas in de jaren ’70 werd de serie over de excentrieke familie door de VARA uitgezonden. Het vreemde echtpaar Morticia en Gomez hebben twee kinderen, maar hebben ook messenwerpende oma in huis genomen. Verder worden ze vergezeld door oom Fester, butler Lurch en de loslopende hand Thing.

6. Monty Python vanaf 1969 tot de jaren ‘80

Vijf Britten besloten vernieuwde humoristische sketches te maken voor de BBC. Graham Chapman, John Cleese, Eric Idle, Terry Jones en Michael Palin. Monty Python werd al snel legendarisch met onder andere ’Life of Brian’ en ‘The Meaning of Life’. ‘Monty Python and the Holy Grail’ liet een heel ander middeleeuws verhaal zien dan gebruikelijk was en nemen de geschiedenis zo op de hak. De komieken stalen onze harten en ontvingen vele prijzen. 

 

Meer weten

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!