Geen afbeelding beschikbaar

Abortus in de oudheid

Er is iets gruwelijk mis met een land als meisjes één abortus plegen, laat staan dat ze het vaker doen

Uit onderzoek blijkt dat er in Engeland en Wales drie meisjes zijn die zeven of meer abortussen hebben gepleegd. Vertegenwoordigers van verschillende vrouwenorganisaties zeggen bang te zijn dat meisjes te lichtvoetig denken over aborteren. Het plegen van abortussen werd al gedaan in de oudheid, zoals bij de Oude Egyptenaren, in het oude China, bij de voorchristelijke Palestijnen en bij de Grieken.

De oude Egyptenaren geloofden dat een zwangerschap kon worden voorkomen. Als de vrouw eenmaal zwanger was, kon ze volgens de Egyptenaren abortus plegen door krokodillenvet, acaciasap, honing en soda in haar vagina te smeren. Chinese geneesheren in de oudheid raadden het gebruik van kwik aan. Hoewel dit er inderdaad voor zorgde dat het ongeboren kind stierf, leidde het giftige kwik in veel gevallen ook tot de dood van de moeder.

Volgens de Bijbel werden in het voorchristelijke Palestina abortussen gepleegd wanneer werd getwijfeld aan de trouw van een vrouw. Zwangere vrouwen die werden beschuldigd van overspel moesten gedwongen kruiden innemen die een abortus konden veroorzaken. Volgens de Palestijnen zouden de kruiden niet werken als de vrouw trouw was gebleven. Als de kruiden wel werkten en het kind stierf, dan was de vrouw volgens hen overspelig geweest en werd er geen bastaard geboren.

Hippocrates van Kos was een Griekse geneesheer die in zijn tijd een autoriteit werd op het gebied van de geneeskunde. Hij is verantwoordelijk voor het opstellen van de Eed van Hippocrates. Er zijn theorieën dat Hippocrates tegen het toepassen van abortussen was. In zijn eed staat namelijk vermeld dat hij tegen het toedienen was van elixers die tot de dood kunnen leiden, zoals sommige aborterende drankjes vaak deden. Een andere theorie stelt juist dat hij het plegen van abortussen aanmoedigde. Zo zou Hippocrates een prostituee hebben aangeraden om te springen, zodat het kind dood geschud zou worden. 

Rubrieken: 

Partners: 

De iconische Boston Tea Party, 1773

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Grace O’Malley, piratenkoningin

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

lijfwacht napoleon

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

De Evacuatie uit Duinkerken, 1940

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Hitler profiteerde van gevangenis straf

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.