afscheiding Biafra

Afscheiding van Biafra in 1967

n 1967 stichtten leden van de Igbo-stam de staat Biafra in het zuidoosten van Nigeria. Aan de afscheiding van Biafra lagen een aantal culturele, economische en religieuze oorzaken ten grondslag. Biafra werd in 1970 na tweeënhalf jaar bloedige burgeroorlog weer geannexeerd door Nigeria.

Net als bij veel andere Afrikaanse landen hielden de, door de Britten opgestelde, grenzen van Nigeria na de onafhankelijkheid in 1960 geen rekening met de grenzen tussen de vele etnische groepen. Nigeria wordt gedomineerd door de islamitische Hausa en Fulani in het noorden, de christelijke Yoruba in het zuidwesten en de christelijke Igbo in het zuidoosten. Na de onafhankelijkheid van Groot-Brittannië namen de etnische spanningen in Nigeria toe. De feodale moslims in het noorden waren afhankelijk van de inkomsten van de olie uit de Igbo-gebieden, terwijl de goed opgeleide Igbo meer terug wilden zien van de opbrengsten van hun gebied.

Nigeriaanse Coup 1966

Deze spanningen leidden in januari 1966 tot een coup van Igbo-officieren, waarbij de minister-president en de premier van het noorden werden vermoord. Een tegencoup van islamitische officieren in juli 1966 liep uiteindelijk uit op een slachting van christenen in het noorden, waarbij zo’n 30.000 Igbo de dood vonden. De militaire gouverneur van het zuidoosten van Nigeria, Igbo C. Odumegwu Ojukwu, riep vervolgens op 30 mei 1967 de onafhankelijkheid van de Igbo-gebieden uit, die verder gingen als de Republiek Biafra.

Burgeroorlog en hongersnood in Biafra

Deze afscheiding werd op 6 juli 1967 gevolgd door een invasie van Biafra door het Nigeriaanse leger. Een Biafraanse tegenaanval in het middenwesten van Nigeria werd in augustus 1967 afgeslagen, waarna Biafra steeds meer terrein prijs moest geven. De Biafranen, die een veel kleiner aantal soldaten en wapens hadden, waren niet opgewassen tegen het leger van Nigeria, dat zich gesteund zag door onder andere Groot-Brittannië en de Sovjet-Unie. Vanaf juni 1968 werd Biafra omsingeld, wat leidde tot een humanitaire ramp waarbij honderdduizenden Igbo-burgers verhongerden. Ojukwu gaf zich op 15 januari 1970 over aan het Nigeriaanse leger, waarna de Igbo-gebieden weer geannexeerd werden door Nigeria. De burgeroorlog kostte uiteindelijk aan zo’n miljoen Biafranen het leven.

Sinds 1970 vinden er met enkele regelmaat separatistische oprispingen onder de Igbo plaats, die met harde hand worden neergeslagen door het Nigeriaanse leger.

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.