Bomaanslagen onderstrepen verdeeldheid in Nigeria
Een zelfmoordaanslag voor het hoofdkantoor van de politie in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja, heeft donderdag aan een nog onbekend aantal mensen het leven gekost. De aanslag is vermoedelijk gepleegd door de islamitische militante beweging Boko Haram. Nigeria is al onstabiel sinds de onafhankelijkheid in 1960.
Boko Haram is in 2002 gesticht door Ustaz Mohammed Yusuf, die zelf in 2009 om het leven kwam door toedoen van Nigeriaanse veiligheidstroepen. Al vanaf het begin van hun bestaan gebruikte de groep geweld om hun doelen verwezenlijkt te krijgen: de invoering van de sharia in het noorden van Nigeria.
Nationalisme en onafhankelijkheid
Nigeria is een voormalige Britse kolonie die in 1960 onafhankelijk werd. Het noorden van het land is overwegend islamitisch, terwijl het zuiden voornamelijk christelijk is. Bovendien zijn er meer dan 250 etnische groepen, zoals de Haussa in het noorden (moslim) en de Igbo in het zuiden (christen). De Britten slaagden er grotendeels in om de etnische twisten onder de duim te houden. Tegenwoordig zijn de grootste stammen voortdurend in een strijd om de macht verwikkeld.
Tijdens de dekolonisatie waren de meeste groeperingen die onafhankelijkheid nastreefden etnisch van aard. Het waren de volken die zichzelf verenigden, niet de staat Nigeria. Daarom stelden de Britten voor om Nigeria te veranderen in een federatie van verschillende deelstaten, met ieder hun eigen autonomie, en een federale regering die bestond uit ministers die geleverd werden door de deelstaten.
Coup op coup
Het idee was mooi, de uitwerking minder. In de jaren ’60 bleef het land onrustig. Er werden coups gepleegd, er was veel geweld bij de deelstaatverkiezingen en corruptie was alom aanwezig. De federatie was dan ook geen lang leven beschoren. In 1966 volgden coup en tegencoup elkaar op. In 1967 probeerde Oost-Nigeria zich af te scheiden, wat uitliep op een oorlog die duurde tot 1970.
In de jaren 70 zorgde de vondst van olie voor nog meer onrust. Van 1979 tot 1984 was er even een burgerregering, maar in 1985 vond opnieuw een militaire coup plaats, en ook in de jaren ’90 vochten verschillende militaire leiders om de macht. Uiteindelijk werd in 1999 pas weer en burgerpresident gekozen, al is algemeen erkend dat de verkiezingen frauduleus verliepen. In april van dit jaar waren er opnieuw verkiezingen, die, naar algemeen wordt aangenomen, betrekkelijk eerlijk zijn verlopen. De huidige president is Goodluck Jonathan van de Peoples Democratic Party.
Vorige week werd ook al een aantal bomaanslagen gepleegd op bureaus van politie en brandweer in het noordoosten van het land. Die waren vermoedelijk ook het werk van de Boko Haram.
Afbeelding:
- Afbeelding: Jon Harald Søby. [Public domain], via Wikimedia Commons