Albert Göring: De broer van

WOII verborgen feitenAlbert Göring (9 maart 1895 – 20 december 1966), de broer van Hermann Göring, hield er tijdens de oorlog geheel tegengestelde ideeën op na dan dat zijn broer dat deed. Toch gebruikte hij de naam van zijn broer om deze ideeën uit te voeren. Hij redde talloze Joden (en niet-Joden). Zijn (achter)naam zou echter tegen hem gebruikt worden na de oorlog.

Anti-nazi

In tegenstelling tot zijn broer, die een belangrijke man was binnen de partij en gevreesd werd onder de Joden, was zijn broer Albert Göring juist geliefd. Hij verachtte het nazisme en de onmenselijke uitingen daarvan. Het grote verschil tussen de twee broers was dat Albert Joden als gelijken zag. Toen hij een groep Joden onder toezicht van SS’ers een straat zag schrobben, trok hij zijn jas uit en schrobde mee. Na controle van zijn identiteitsbewijs werd de publieke vernedering van de Joden direct gestaakt. Dit in tegenstelling tot Hermann die Joden als minder dan mensen zag en als onderdeel van het ‘Jodenvraagstuk’.

Niet bang om mening te uiten

In het kantoor van Albert Göring waren dan ook geen foto’s te vinden van Hitler, zoals wel gebruikelijk was in ieder ander Duits kantoor. Daarnaast was hij niet bang zijn mening te geven. Hij dacht dat de nazi’s onbekwaam waren en zei ervan overtuigd te zijn dat Hitler de oorlog zou verliezen. Hij weigerde ook altijd de ‘Heil Hitler’ groet te geven.

Vrienden helpen

Het waren niet alleen de bovenstaande dingen die Albert Göring populair maakte onder de tegenstanders van het Naziregime. Het begon toen hij zijn Joodse vrienden begon te helpen door hen valse reisdocumenten en geld te verschaffen zodat zij konden vluchten naar bijvoorbeeld Engeland, Zwitserland en de Verenigde Staten.

Bang om een Göring iets te weigeren

Later breidde hij zijn hulp, door zijn baan bij de Skoda-autofabriek waar hij manager export werd, uit naar buiten zijn kennissenkring. Zo liet hij een vrachtwagen rijden naar concentratiekamp Terezin waar hij de bewakers wijs maakte dat Hermann Göring arbeidskrachten nodig had. Bang om een Göring iets te weigeren kreeg Albert makkelijk veel Joden uit het kamp mee. Hij zette ze vervolgens af in het bos waarna zij hun eigen weg gingen.

Reddingsactie Dachau

Albert maakte ook misbruik van de status van zijn broer en dezelfde achternaam die zij droegen. Zo heeft hij een arts en verzetsman kunnen bevrijden uit concentratiekamp Dachau door een boze brief te schrijven naar de kampcommandant. De brief was op briefpapier van Göring en ondertekend door Göring. Bang voor represailles liet de kampcommandant twee mannen met dezelfde achternaam vrij,  om er zeker van te zijn dat één van hen de man was die Albert Göring bedoelde.

Ariër-verklaringen

Daarnaast ging Albert naar zeggen vaak bij zijn broer op bezoek in Berlijn. De band tussen de twee broers was goed. In Berlijn diende hij vaak verzoeken in bij Hermann voor bijvoorbeeld Ariër-verklaringen voor enkele Joden, of diende verzoeken in om Joden vrij te laten. Zo werden verschillende Joden vrijgelaten uit de concentratiekampen of zij werden überhaupt niet afgevoerd naar een kamp.

Arrestatiebevelen

De Gestapo had Albert al snel op het lijstje van verdachten staan en verschillende arrestatiebevelen waren uitgevaardigd tegen hem. Menig maal werd hij ook gearresteerd maar vanwege zijn achternaam of vanwege de invloed van Hermann vaak snel weer vrijgelaten. Hermann deed dit waarschijnlijk omdat hij graag wilde dat zijn broertje tegen hem opkeek. Daarnaast vertrouwde hij zijn broertje en vroeg hij hem bijvoorbeeld voor zijn vrouw en kinderen te zorgen toen Hermann opgepakt werd.

Bevrijding

Albert werd echter na de bevrijding zelf ook opgepakt en kon de verwachtingen van zijn broer niet waarmaken. Hij werd voor de rechten gedaagd tijdens de Neurenberg processen. Vanwege zijn achternaam verdween hij voor 2 jaar achter de tralies. Er werden echter getuigenissen afgelegd over zijn goede daden, waarna hij werd vrijgelaten. Hij werd voor de veiligheid naar Argentinië gebracht waar hij geen baan kon vinden vanwege zijn naam. Albert moest leven van het steungeld wat hij kreeg van de mensen waarvan hij de levens had gered.

Verdere leven

Al snel besloot hij daarom in München te gaan wonen, waar hij als vertaler en schrijver aan de slag ging. Hij wist dat als hij dood zou gaan, zijn pensioen naar zijn vrouw zou gaan. Om deze reden trouwde hij in 1966 met zijn huishouder. Een week na zijn laatste goede daad overleed hij. Zijn goede daden werden ook na zijn dood lange tijd niet erkend. Pas na de publiciteit rondom Oskar Schindler die in de omgeving van Albert Göring soortgelijke goede daden had verricht, kwam ook zijn naam steeds meer in de publiciteit.

<h3>Bronnen:</h3>
web.archive.org, <a href="http://web.archive.org/web/20070929122427/http://www.atljewishtimes.com/... target="_blank">The Goering Who Saved Jews</a>

duitsverzet.wordpress.com, <a href="https://duitsverzet.wordpress.com/burgerverzet/korte-biografieen/albert-... target="_blank">Albert Göring, de man met een beladen naam</a>

auschwitz.dk <a href="http://www.auschwitz.dk/albert.htm" target="_blank">Albert Goering: The good brother</a>

theguardian.com, <a href="http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2010/feb/20/albert-goering-herma... target="_blank">Albert Göring, Hermann's anti-Nazi brother</a>

spiegel.de, <a href="http://www.spiegel.de/international/germany/new-book-on-hermann-goering-... target="_blank"> The Good Göring: How a Top Nazi's Brother Saved Lives</a>

telegraph.co.uk, <a href="http://www.telegraph.co.uk/history/world-war-two/9922835/Hermann-Goering... target="_blank">Hermann Goering's brother may be recognised for saving Jews during Holocaust </a>

en.wikipedia.org, <a href="https://en.wikipedia.org/wiki/Albert_G%C3%B6ring" target="_blank">Albert Göring</a>

wikipedia.nl, <a href="https://nl.wikipedia.org/wiki/Albert_G%C3%B6ring" target="_blank">Albert Göring</a>
<h3>Afbeeldingen:</h3>
en.wikipedia.org, <a href="https://en.wikipedia.org/wiki/Albert_G%C3%B6ring#/media/File:Goering_alb... target="_blank">Albert Goering</a>

commons.wikimedia.org, <a href="https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sterbeeintrag_Albert_G%C3%B6ring... target="_blank">Albert Goering Neurenbürg</a>

Rubrieken: 

Partners: 

Tijdperken: 

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.