De Albrechtsburg Meissen

Albrechtsburg Meissen

De Albrechtsburg Meissen wordt ook wel de ‘Acropolis van Meissen' genoemd. De in 1471 gebouwde Albrechtsburg in de stad Meissen is een waar spektakel voor het oog. De burcht is het eerste kasteel in Duitsland dat is gebouwd als residentie en niet als militaire vesting. Daarmee werd het de ‘trendsetter’ voor kastelen in heel Europa.

Gotische bouwstijl

Voor het huidige kasteel had koning Hendrik I in 929 al een klein fort, Misnia, laten bouwen op de rots bij Meissen, dat toen nog in Slavische handen was. In 1471 lieten de broers Ernst en Albrecht van Saksen een nieuwe residentie bouwen. De bouwmeester van het kasteel, Arnold van Westfalen (1425-1482), heeft de burcht voornamelijk in gotische stijl gebouwd. Hier en daar zijn echter ook renaissance-elementen te zien. Door de ligging boven op een rots naast de rivier de Elbe, steekt het kasteel boven de stad uit. De neogotische torens van het kasteel versterken dit. Het kasteel bevat ook een grote kathedraal, die vanaf beneden in de stad te zien is. Het kasteel werd een centrum voor macht van de hertogen van Saksen. In 1485 bij het Verdrag van Leipzig, erfde Albrecht het kasteel van zijn broer. Zijn zoon George van Saksen nam het kasteel over.

Porseleinfabriek

Ondanks dat het speciaal als residentie was gebouwd, is de Albrechtsburcht niet vaak gebruikt. In de achttiende eeuw raakten de hertogen van Saksen de eigendomsrechten van de burcht kwijt. Van 1710 tot 1863 zat er een porseleinfabriek, opgezet door August II van Polen (1670-1733), in de Albrechtsburg. Johann Friedrich Böttger was de uitvinder van het Meissener porselein en veel Europese edelen wilden de samenstelling van het porselein weten. Het porselein werd al snel het ‘witte goud’ genoemd. Dit beroemde Meissener porselein werd veel verkocht in Europa en de burcht werd als een soort fabriek ingericht waar 700 werknemers werkten. De productie verliep niet altijd vlekkeloos. Zo werden tijdens de Zevenjarige oorlog (1756-1763) veel werknemers naar het front gestuurd en brak er in 1773 brand uit in het kasteel.

Restauratie Albrechtsburg Meissen

Na 1863 is de burcht gerestaureerd en zijn de belangrijkste ruimten weer voorzien van muurschilderingen. Die schilderingen verbeelden de geschiedenis van Saksen. Tegenwoordig is de Albrechtsburg een museum. Voornamelijk de porseleinfabricage is te zien in het kasteel maar er kunnen ook delen van het kasteel bezocht worden. Op de website van de burcht staat meer informatie over de evenementen die er worden georganiseerd.

Bronnen:

Schloesserland-sachsen.de
Albrechtsburg-meissen.de: Geschiedenis
Wikipedia.org: Albrechtsburg
Starcookers.com: Meissner porzellan

 

Afbeeldingen:

Albrechtsburcht door Schlosserland Sachsen/TMGS Sachsen

Ook interessant: 

Partners: 

Landen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.