Allerheiligen

Allerheiligen op 1 november

Op 1 november wordt jaarlijks Allerheiligen gevierd. Het is een feest voor katholieken en anglicanen en staat in het teken van nagedachtenis aan heiligen en martelaren.

Vereren van heiligen

Op Allerheiligen worden alle heiligen van de rooms-katholieke kerk gezamenlijk vereerd en herdacht. De katholieke kerk telt in totaal meer dan 100.000 heiligen. Al in de vierde eeuw introduceerde de Byzantijnse kerk een gedenkdag voor alle heilige martelaren. Deze dag werd waarschijnlijk in de zevende eeuw door de rooms-katholieke kerk overgenomen. In 609 voerde Paus Bonifatius IV Allerheiligen in, om alle heiligen te eren. Deze gedenkdag was op 13 mei. In de  achtste eeuw stelde Paus Gregorius IV de nieuwe datum vast op 1 november, de dag waarop ook tegenwoordig nog Allerheiligen wordt gevierd.


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


Gebruiken op 1 november

1 november is altijd een belangrijke kalenderdag geweest. Vooral voor boeren en kooplieden. Voor boeren was 1 november de start van het winterseizoen en het begin van slachtwerkzaamheden. Ook werd vanaf die dag de kachel weer gereed gemaakt en kwam de winterkleding tevoorschijn. Verder was 1 november de dag waarop men het loon kreeg uitbetaald en waarop de nieuwe pachttermijnen ingingen. De eerste dag van november was ook een dag om er op uit te gaan. In Winschoten vindt op 1 november nog altijd de Allerheiligenmarkt plaats.

Dag na Halloween

Allerheiligen wordt gevierd op de dag na Halloween, tevens een feest dat voortvloeit uit het katholicisme. Op de dag na Allerheiligen, 2 november,  volgt Allerzielen, een dag waarop overledenen worden herdacht. Deze herdenking van doden droeg bij aan de connectie van de feestdagen en het enge imago van Halloween.

Feest binnen christendom

Allerheiligen is een christelijk feest en is over heel de wereld bekend, maar toch wordt Allerheiligen niet in alle landen gevierd. Allerheiligen staat in Nederland bekend als een feestdag, maar Allerheiligen is geen vrije dag. In België en Duitsland is Allerheiligen wel een vrije dag, waardoor winkels in het Nederlandse grensgebied op 1 november een goede omzet draaien.

Leestip:

allerheiligenGouden legenden – Heiligenlevens en heiligenverering in de Nederlanden
Redactie: Anneke Mulder-Bakker en Marijke Carasso-Kok
Uitgeverij: Verloren
ISBN: 9065502912
Winkelprijs: €25,–

Bestel Gouden legenden

Bronnen

beleven.org Feesten
isgeschiedenis.nl Oorsprong Halloween

Afbeelding

commons.wikimedia.org Allerheiligen

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.