Sadat bij de Camp David akkoorden

Anwar Sadat, het leven en einde van een Egyptische president

Anwar Sadat was president van Egypte tussen 1970 en 1981.

Anwar Sadat werd op 25 december 1918 geboren in Al Minufiyah. Zijn vader was Anwar Mohammed El Sadat en zijn moeder Sit Al-Berein, ze hadden naast Anwar nog twaalf andere kinderen. Anwar ging een officiersopleiding volgen en schopte het uiteindelijk tot kolonel. Toen hij na zijn opleiding het leger inging ontmoette hij de latere president van Egypte Nasser, samen met hem en een aantal ander collega's vormden ze de Free Officers movement. Met deze beweging wilde ze Egypte uit Britse handen krijgen aangezien het land destijds een Britse kolonie was. Op 23 juli 1952 pleegden de Free Officiers een militaire coup waarbij ze de Egyptische koning Farouk afzette en zelf de macht overnamen.

Sadat president van Egypte

In december 1969 werd Sadat vice-president en op 29 september 1970 president van Egypte. Drie jaar later begon hij de Jom Kipoeroorlog tegen Israël. In de Zesdaagse Oorlog van 1967 had Israël Egypte verslagen en gebieden ingenomen en Egypte wilde wraak. Deze oorlog liep niet goed af voor Egypte en de relatie met Israël bleef slecht. In 1977 veranderde dit en maakte Sadat ruimte voor verbetering. Op 19 en 20 september van dat jaar bracht hij voor het eerst een officieel bezoek aan Israël. Vervolgens werd er begonnen met vredesbesprekingen waarbij de Verenigde Staten bemiddelde tussen de twee partijen. Op 17 september 1978 kwamen hier de Camp-David akkoorden en het vredesakkoord van 26 maart 1979 uit voort waarmee Egypte het bestaansrecht van Israël erkende.

Aanslag

Voor zijn inspanningen ontving Sadat de Nobelprijs voor de vrede. In eigen land en de Arabische wereld zorgde de vrede echter voor veel weerstand en Sadats populariteit daalde. Verschillende fundamentalistische en communistische groepen binnen de Egyptische samenleving begonnen zich te verzetten. Tijdens een militaire parade op 6 oktober 1981 werd Anwar Sadat doodgeschoten door fundamentalistische militairen onder leiding van Khalid Islambouli. Islambouli werd ter dood veroordeeld. Bij de aanslag kwamen nog elf anderen om het leven en vielen achtentwintig gewonden. Sadat werd opgevolgd door Hosni Mubarak.

Bronnen

-         Ibiblio.org, Anwar Al-Sadat

-         Egypte-info-site.nl, Anwar Sadat, de derde president van Egypte 

-         Biography.com, Anwar el-Sadat

Afbeelding

-        Wikimedia Commons, Sadat Carter Begin handshake

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Deze bijzonder collectie, met bruiklenen van het Rijksmuseum, is verlengd t/m 13 september 2020.

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Meteen op de hoogte van de nieuwste historische verhalen!

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!