Jom Kipoeroorlog

Jom Kipoeroorlog

Jom Kipoer is de heiligste dag in het joodse geloof. Een Arabische alliantie, onder leiding van Egypte en Syrië, maakt van de gelegenheid gebruik om de gezamenlijke vijand Israël aan te vallen. De aanval begint op 6 oktober 1973. Deze dag wordt nog elk jaar herdacht in Egypte en wordt gevierd als de Dag van de Strijdkrachten.

Jom Kipoer wordt als één van de belangrijkste dagen in het jodendom gezien. Deze dag brengen joden meestal geheel door in de synagoge en er wordt veel gebeden en gevast. Op deze dag in 1973 lanceerden Egypte en Syrië een gezamenlijke verrassingsaanval op Israël. Binnen de Arabische wereld heerste wrok over de militaire nederlaag die zij hadden geleden in de Zesdaagse Oorlog in 1967.

De strijdkrachten

Ten minste negen Arabische staten, waaronder Irak, Saudi-Arabië en Marokko, steunden de aanval en stuurden mannen naar het front. De Arabische landen werden gesteund door de Sovjet-Unie, terwijl Israël de steun genoot van de Verenigde Staten. Aan de grens met Syrië werden op de Golanhoogten 180 Israëlische tanks geconfronteerd met een overmacht aan 1.400 Syrische tanks. Bij de Egyptische grens werden bij het Suezkanaal 436 Israëlische soldaten aangevallen door 80.000 Egyptenaren. De Israëli’s werden in de verdediging gedrongen en de Egyptenaren en Syriërs wonnen terrein.

Israël in de tegenaanval

Na een aantal dagen vechten sloegen de Israëli’s terug en kregen de overhand in het gevecht. Op dit moment greep de Verenigde Naties in en voorkwam zo een grotere nederlaag voor de Arabische landen. Israël verloor 2.688 soldaten in de strijd, terwijl er bij de Arabische coalitie ongeveer 35.000 sneuvelden. Hoewel Israël terrein had gewonnen op Syrië en Egypte, wordt de oorlog beschouwd als een militaire nederlaag voor Israël. De oorlog had namelijk aangetoond dat Israël beslist niet onkwetsbaar was, zoals eerder werd gedacht. Voor de Arabische landen was dit een vorm van eerherstel voor de nederlaag die zij geleden hadden in de Zesdaagse Oorlog.

Olicrisis

De Oliecrisis van 1973 wordt als direct gevolg van de Jom-Kippoeroorlog gezien. Saudie-Arabië en andere olie-exporteurs sloten een olie-embargo af tegen de Verenigde Staten. Later werd ook tegen Nederland dit embargo van kracht, wat leidde tot de oliecrisis.  

Afbeelding:

Egyptische strijdkrachten steken het Suezkanaal over [Public domain], via Wikimedia Commons

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!