Geen afbeelding beschikbaar

Barre winter tijdens de Tweede Wereldoorlog

Het wordt flink koud in Nederland. Kijkend naar de historie is dat weinig verrassend. Koude winters waren vroeger eerder regel dan uitzondering. Opvallend genoeg was het bijvoorbeeld extreem koud tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Hofvijver in Den Haag lag er geheel bevroren bij in 1940. De Elfstedentocht werd drie keer gereden en een hongerwinter trof Nederland in 1944-1945.

Een grote schaarste aan voedsel en brandstof ontstond aan het eind van de Tweede Wereldoorlog, terwijl een zeer strenge winter zijn intrede deed. Twintigduizend Nederlanders kwamen tijdens deze 'hongerwinter' om door honger en kou. De oorzaak van de schaarste zat hem in een represaille door de Duitse bezetter, als gevolg van de Algemene Spoorwegstaking van 17 september 1944.

De staking viel samen met de grote luchtlandingsoperatie nabij Arnhem, bekend als Operatie Market Garden. In deze periode werd het zuiden van Nederland bevrijd. Als straf voor de staking blokkeerden de Duitsers alle voedseltransporten naar het westen van Nederland. Ook waren de rivieren bevroren waardoor schepen de regio niet konden bereiken. De gevolgen waren catastrofaal.

Afbeelding

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Martin Luther King, Poor People's campaign

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

De Kelten Galaten Galliërs

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 juni 23:59 u. een abonnement.

Ontdek Geschiedenis Magazine!

De Kelten

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 juni 23:59 u. een abonnement.