Geen afbeelding beschikbaar

Barre winter tijdens de Tweede Wereldoorlog

Het wordt flink koud in Nederland. Kijkend naar de historie is dat weinig verrassend. Koude winters waren vroeger eerder regel dan uitzondering. Opvallend genoeg was het bijvoorbeeld extreem koud tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Hofvijver in Den Haag lag er geheel bevroren bij in 1940. De Elfstedentocht werd drie keer gereden en een hongerwinter trof Nederland in 1944-1945.

Een grote schaarste aan voedsel en brandstof ontstond aan het eind van de Tweede Wereldoorlog, terwijl een zeer strenge winter zijn intrede deed. Twintigduizend Nederlanders kwamen tijdens deze 'hongerwinter' om door honger en kou. De oorzaak van de schaarste zat hem in een represaille door de Duitse bezetter, als gevolg van de Algemene Spoorwegstaking van 17 september 1944.

De staking viel samen met de grote luchtlandingsoperatie nabij Arnhem, bekend als Operatie Market Garden. In deze periode werd het zuiden van Nederland bevrijd. Als straf voor de staking blokkeerden de Duitsers alle voedseltransporten naar het westen van Nederland. Ook waren de rivieren bevroren waardoor schepen de regio niet konden bereiken. De gevolgen waren catastrofaal.

Afbeelding

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.