Russisch Japanse oorlog

Begin Russisch-Japanse Oorlog

In de nacht van 8 op 9 februari 1904 begon Japan met een aanval op Rusland. De Japanse vloot viel die nacht de Russische vloot in Port Arthur aan. Dit wordt gezien als het begin van de Russisch-Japanse Oorlog die tot mei 1905 duurde.


Aanloop Russisch-Japanse Oorlog


Japan had zich eind negentiende eeuw steeds meer ontwikkeld als grootmacht. Tussen 1894 en 1895 vocht Japan tegen China tijdens de Eerste Sino-Japanse Oorlog. Japan won en China verloor een aantal gebieden aan Japan. Zo kreeg Japan de macht over Taiwan en de Pescadores-eilanden. In eerste instantie zou Japan ook de macht krijgen over Port Arthur en het zuidelijke deel van Mantsjoerije maar onder druk van Rusland nam Japan deze gebieden niet in. Maar begin twintigste eeuw deed Rusland dat zelf. En niet alleen Port Arthur werd ingenomen, ook het zuidelijke deel van Mantsjoerije werd door de Russen bezet. Japan probeerde in eerste instantie Rusland ervan te overtuigen het gebied te verlaten. Rusland weigerde dit waarna Japan besloot Rusland onaangekondigd aan te vallen.Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!9 februari 1904


In de nacht van 8 op 9 februari 1904 viel Japan de Russische vloot in Port Arthur aan, zonder dat er een oorlogsverklaring was gegeven. Om half één ’s nachts op 9 februari begonnen de Japanners de schepen van de Russen te torpederen. Hoewel het om een verrassingsaanval ging was het resultaat magertjes; slechts drie schepen - weliswaar de drie belangrijkste schepen - waren geraakt. Overdag wilden de Japanners opnieuw aanvallen. De Russen hadden zich inmiddels voorbereid op een gevecht en beide vloten troffen elkaar wederom. Aan de Russische kant vielen 150 doden en aan bij de Japanners vielen 90 doden. Op 10 februari volgde een officiële oorlogsverklaring. Daarmee was de Russisch-Japanse oorlog ook officieel. 


Nasleep Slag van Port Arthur


Na de gevechten in Port Arthur werd behalve op zee ook op het land gevochten. De gevechten vonden vooral plaats in Mantsjoerije en Port Arthur en leken door prikkeldraad, loopgraven en mijnen op een voorbode van de gevechten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Een grote overwinning van de Japanners vond plaats in april 1904, toen het Russische schip Petropavlovsk tot zinken werd gebracht dankzij een Japanse mijn. Op 27 en 28 mei 1905 won Japan opnieuw een slag op zee, en dit betekende het einde van de oorlog.

Bronnen:

 

- Historien.nl, Russisch-Japanse Oorlog

 

- -Wikipedia, Battle of Port Arthur

 

Afbeelding:

 

- Wikimedia, Battle of Port Arthur

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt